Doorzoek volledige site
13 augustus 2014 | KARI FEYS

Assemble's kleurrijke tijdelijke werkplaats Yardhouse

De zelfgemaakte leistenen tegels op de voorgevel van het gebouw geven het geheel een unieke en feestelijke toets. Illustratie | Dezeen
Yardhouse is twaalf meter op twaalf meter groot, waardoor er drie gangen ontstaan waarvan aan de rand 16 studio's liggen. Illustratie | Dezeen
Bij de opening van het gebouw organiseerde Assemble een diner in de centrale gang. Illustratie | Dezeen
De bovenverdieping van het gebouw. Illustratie | Dezeen

Het Londens architectencollectief Assemble creëerde Yardhouse, een gebouw dat dienst doet als gezamenlijke werkplaats voor artiesten en designers uit oost-Londen. Yardhouse is een prototype voor betaalbare nieuwbouwstudio's op tijdelijke locaties.

Tijdelijke werkplaatsen

De architecten van Assemble willen met hun nieuwste project aantonen dat stukken grond die maar voor korte duur vrijstaan, kunnen worden gebruikt op tijdelijke werkplaatsen in op te richten. Deze soort werkplaatsen worden zo gebouwd dat ze gemakkelijk gedemonteerd en ergens anders weer terug in elkaar gestoken kunnen worden op het eind van de huurtermijn. Op een terrein in Sugarhouse Yard realiseerde Assemble zo Yardhouse.

Lewis Jones, een van de oprichters van Assemble, verklaart het doel van het project: "Yardhouse demonstreert dat het mogelijk is om rendabele nieuwe creatieve werkplaatsen te realiseren, die een aantrekkelijke en flexibele werkomgeving bieden aan een zeer bescheiden budget. Alhoewel veel beslissingen omtrent de oriëntatie, voetafdruk, decoratieve bekleding en het ontwerp afgestemd zijn op de locatie, zijn de onderliggende principes achter deze beslissingen overdraagbaar op andere locaties en contexten."

Simpel ontwerp, kleurrijke voorgevel

Bij het oprichten van Yardhouse gebruikte Assemble een simpele houten paal- en balkstructuur en een overal verkrijgbaar bekledingsysteem. De zelfgemaakte leistenen tegels op de voorgevel van het gebouw geven het geheel dan weer een unieke en feestelijke toets. Bij het maken en plaatsen van deze tegels kwam geen strikte planning kijken. De kleuren werden willekeurig gekozen door voor elke lading tegels andere hoeveelheden pigment toe te voegen. Bij het plaatsen werd enkel gekeken naar welke kleuren het mooiste bij elkaar pasten. Dankzij het simpele ontwerp was er geen nood aan specialisten om de constructies in elkaar te zetten. Dat en de steun van de London Legacy Development Corporation zorgde ervoor dat de totale kost van het gebouw neerkwam op £80 000 of €100 578.

Ontwerp

Yardhouse is twaalf meter op twaalf meter groot, waardoor er drie gangen ontstaan waarvan aan de rand 16 studio's liggen. Het middenstuk bestaat uit een verhoogd atrium waar huurders met elkaar in contact kunnen komen. De hoogte van de plafonds varieert tussen de 3,5 en 4,5 meter. Dit zorgt ervoor dat er gemakkelijk natuurlijk daglicht binnenkomt. De studio's hebben geen inwendige scheidingsmuren, waardoor elke ruimte bruikbaar is voor verschillende gebruiken. Bedrijven kunnen maximaal vier bouwmodules huren om aan hun specifieke behoeften te voldoen. Het ontwerp en  de verhuur van het gebouw doelen volgens Jones op een sociale en gezamenlijke werkomgeving waarin werknemers de kans hebben hun ideeën te verbreden door interactie met anderen.

In de centrale gang is er plaats om meubilair en materiaal makkelijk naar binnen en buiten te vervoeren, maar het kan ook gebruikt worden als gemeenschappelijke werkplaats. Bij de opening van het gebouw organiseerde Assemble er een diner waar nieuwe huurders en de mensen die de studio's bouwden elkaar konden ontmoeten.