Doorzoek volledige site
14 augustus 2014 | MARIJKE MARIS

SolarLeaf genomineerd voor Zumtobel Group Award 2014

BIQ House

SolarLeaf, een gevelsteen die hernieuwbare energie produceert door het gebruik van algen en zonnewarmte, is genomineerd voor de Zumtobel Group Award 2014 in de categorie 'Applied Innovations'. SolarLeaf is ontworpen door Arup in samenwerking met Strategic Science Consult en Colt International. Het project werd medegefinancierd door ZukunftBau.

BIQ House

Speciaal voor de Internationale Bouwbeurs van vorig jaar (IBA) in Hamburg, ontwierp SPLITTERWERK Architecten een woning van vier verdiepingen die bestaat uit 200 m2 geïntegreerde foto-bioreactoren die CO2-uitstoot absorberen, terwijl ze tegelijkertijd microalgen cultiveren om biomassa en warmte te produceren als hernieuwbare energie. Deze passieve-energie woning werd 'BIQ House' gedoopt (bio intelligent quotiënt) en integreert ook extra functionaliteiten zoals een dynamische zonnewering, thermische isolatie en geluidsbeperking.

Nu de technische haalbaarheid van het systeem is bewezen door het BIQ House, werkt het consortium aan concepten om het systeem te integreren op grotere schaal


Zumtobel Group Award
 
De Zumtobel Group Award eert uitstekende, duurzame oplossingen in de architectuur en engineering die een opmerkelijke bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van de toekomst. Voor de award van 2014 is de rubriek "Applied Innovations" toegevoegd om de focus aan te scherpen op stedelijke ontwikkelingen en toegepaste innovaties in een bebouwde omgeving. Het BIQ House project concurreert met vier andere projecten. De bekendmaking van de laureaten zal op 22 september plaatsvinden in The Serpentine Galleries in Londen.
 
SolarLeaf kwam op de shortlist van 356 inzendingen terecht door de keuze van een internationale vakjury. Enkele van de zetelende juryleden zijn Kunle Adeyemi, Yung Ho Chang, Winy Maas, Kazuyo Sejima en Ulrich Schumacher (CEO van de Zumtobel Group).