Doorzoek volledige site
16 augustus 2014 | JOKE VERRETH

Shorlist RIBA Stirling Prijs 2014 bekendgemaakt

Het London Aquatics Centre 2012 door Zaha Hadid. Illustratie | Hufton + Crow
Het Saw Swee Hock Student Centre door O’Donnell + Tuomey Architects Illustratie | Dennis Gilbert/VIEW
De Manchester School of Art door Feilden Clegg Bradley Studios Illustratie | Hufton + Crow
The Shard door Renzo Piano Illustratie | Nick Guttridge
Het Everyman Theatre in Liverpool door Haworth Tompkins Illustratie | Philip Vile
De bibliotheek van Birmingham door Mecanoo Illustratie | Christian Richters

De zes gebouwen die dit jaar op de shortlist staan voor de Stirling Prize werden bekendgemaakt. The Shard van Renzo Piano, Zaha Hadids Olympic Aquatics Centre en de grootse openbare bibliotheek in Europa van Mecanoo zijn bij de genomineerden.

De Ierse firma O’Donnell + Tuomey, die al vier keer eerder genomineerd werd, maar de award nog nooit won, haalde de shortlist met het studentencentrum uit rode baksteen dat ze bouwde voor de London School of Economics.

Andere genomineerden zijn de uitbreiding van Feilden Clegg Bradley aan de Manchester School of Art, met de opvallende met staal versterkte eiken traphallen en het nieuwe Everyman Theatre in Liverpool van Haworth Tompkins, waar een auditoriom gebouwd werd met 25 000 gerecycleerde bakstenen.

De Stirling Prize wordt jaarlijks toegekend door het Royal Institute of British Architects (RIBA) aan het gebouw dat dat jaar de grootste bijdrage heeft geleverd aan de Britse architectuur.

Stephen Hodder, de voorzitter van het RIBA, zegt dat de shortlist van dit jaar toont hoe poëtisch de architectuur van openbare gebouwen kan zijn. “Op de shortlist staat geen alledaags nieuw zwembad, kantoorgebouw, theater of een alledaagse bibliotheek of universiteit. Het zijn allemaal mooie, inspirerende en transformerende nieuwe gebouwen, waar de gemeenschap van kan genieten en trots op kan zijn.

 “Deze shortlist van de RIBA Stirling Prize geeft de duidelijke boodschap dat grootse gebouwen niet alleen geweldige architecten en klanten nodig hebben, maar dat ze ook de goedkeuring nodig hebben van de gemeenschappen waarvoor ze bedoeld zijn als ze echt succesvol willen zijn,” zegt hij.

 “Het zijn opmerkelijke creaties en hoe beter je kijkt naar de details, zowel aan de binnen-als aan de buitenkant, en naar hun relevantie, hoe indrukwekkender ze worden.”

Zowel Zada Hadid als Feilden Clegg Bradley hebben de award eerder gewonnen en O’Donnell + Tuomey en Haworth Tompkins werden de voorbije jaren al eerder genomineerd.

De shortlist werd geselecteerd uit de 56 winnaars van de RIBA Award, die vorige maand werden bekend gemaakt. De winnaar wordt aangekondigd op de ceremonie die plaatsvindt in het hoofdkantoor van het RIBA op 16 oktober.

De winnaar van vorig jaar was het gerenoveerde kasteel van Astley Castle door Witherford Watson Mann. Zada Hadid, David Chipperfield en Stanton Williams mochten de award de jaren daarvoor in ontvangst nemen.

Een overzicht van de shortlist: