Doorzoek volledige site
19 augustus 2014 | MARIJKE MARIS

Community Centre H55 in Praag

Illustratie | BFarchitecture
Illustratie | BFarchitecture
Illustratie | BFarchitecture
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | BFarchitecture
Illustratie | BFarchitecture
Illustratie | BFarchitecture
Illustratie | BFarchitecture

BFarchitecture diende een ontwerp in voor een designwedstrijd van het Centre for Central European Architecture (CCEA). Het Community Centre H55 in Praag moet ruimte creëren voor samenkomsten van lokale groepen. Er dient een café en een kleine ruimte voor sociale activiteiten te zijn en het gebouw moet gebruik maken van het potentieel van de aansluitende kerk. De publieke ruimte van de straat moet gelinkt worden met de tuinen. Doel is een goedkope infrastructuur te bouwen met lage operationele kosten.

Het concept

Een traditioneel houten puntdak geeft vorm aan CC H55. Een gotische beweging in het dak verlengt de puntgevel van de aangrenzende kerk, richting de klokkentoren. De structuur heeft zijn laagste punt in het midden, zodat voorbijgangers vanaf de straat een prachtig uitzicht hebben op de tuinen. Ze kunnen de tuinen gemakkelijk bereiken. De parabolische vorm voorziet het interieur van het gebouw ook van natuurlijk licht en geeft de mogelijkheid om het dak te gebruiken als amfitheater voor outdoor evenementen.
 
Het project probeert om de omgeving uit het verleden (de kerk) naadloos te laten samenvallen met het nieuwe gebouw. Het creëert zo een aangename plaats voor bezoekers van verschillende leeftijden.


De belangrijkste troeven en technieken

Het gebouw heeft een sculpturale vorm die dient als een verwelkomend gebaar voor de buurt. Het dak heeft een multifunctioneel karakter, zodat het een poort naar de tuinen vormt, zit- en speelgelegenheden biedt, maar ook voor lichtinval zorgt voor de bibliotheek en expositieruimte binnenin.

De openbare bibliotheek ligt in de laagste piek van het dak en krijgt natuurlijk indirect zuiderlichtt. De trappen naar de verschillende niveaus van de bibliotheek doen ook dienst als zitplaatsen voor bijvoorbeeld lezingen of evenementen. De tuin heeft elliptische vormen waardoor paden en eilandjes gecreëerd worden.

Het gebouw is bekleed met hout om zowel de groene omgeving als het karakter van de straat te integreren.