Doorzoek volledige site
20 augustus 2014 | KEVIN MOENS

Online petitie ijvert voor doorstart Vlaams Bouwmeester

Illustratie | Maarten Vanden Abeele

In een petitie roepen 150 binnen- en buitenlandse architecten, bestuurders en stadsplanners van Vlaamse steden en gemeenten, projectontwikkelaars, academici en vooraanstaande publieke figuren de Vlaamse Regering op om het instituut Vlaams Bouwmeester een waardige doorstart te geven. Vertegenwoordigers van de ontwerpwereld en opdrachtgevers gaan intussen aan de slag om samen de krijtlijnen voor die kwalitatieve doorstart én een constructief gesprek met de Vlaamse Regering voor te bereiden. UPDATE: Op 24 uur tijd vergaarden de initiatiefnemers meer dan 2.500 handtekeningen. 

Een ambitieus Vlaanderen heeft een Bouwmeester nodig

Wij nemen vol onbegrip kennis van de voorgenomen hervorming van het bouwmeesterschap. De kwaliteit van onze leefomgeving én van de architectuurpraktijk in Vlaanderen is op verschillende fronten bedreigd als de bouwmeester (als persoon en als team en als onafhankelijke institutie) wordt uitgehold. Het gaat over de kwaliteit van onze openbare gebouwen, publieke ruimtes, infrastructuren en landschappen. Maar ook om de kansen die de ‘open oproepen’ en andere wedstrijdformules bieden aan (jonge) architectenbureaus én aan publieke overheden om mee te bouwen aan een kwalitatieve leefomgeving,” aldus de initiatiefnemers Lieven De Cauter (Cultuurfilosoof, KU Leuven & RITS School of Arts), Joachim Declerck (Directeur, Architecture Workroom Brussels vzw), Michiel Dehaene (Hoofddocent stedenbouw, UGent), Hilde Heynen (Departementsvoorzitter architectuur, KU Leuven), André Loeckx (Emeritus hoogleraar architectuur, KU Leuven) en Koen Van Synghel (architect-criticus, docent architectuurkritiek). Ze roepen de burgers, opdrachtgevers, ontwerpers en het middenveld op om samen voor een performante doorstart van de Vlaams Bouwmeester te pleiten. De volledige argumentatie omtrent de petitie kunt u hier terugvinden.

De initiatiefnemers publiceerden op de website ook de eerste 150 ondertekenaars die een doorsnede moeten voorstellen van de samenleving. De petitie stelt het als volgt: “Burgers, binnen- en buitenlandse ontwerpers, bestuurders en stadsplanners van Vlaamse steden en gemeenten, projectontwikkelaars, academici en vooraanstaande publieke figuren roepen de Vlaamse Regering op om het instituut Vlaams Bouwmeester een waardige doorstart te geven.”

 

Divers pluimage

Een blik op de lijst leert ons dat de initiatiefnemers een breed draagvlak gecreëerd hebben dat als basis moet dienen voor deze petitie. Ronkende namen zoals een Julien Desmedt (JDS Architects), Rem Koolhaas (OMA Office for Metropolitan Architecture) en Bernardo Secchi en Paola Viganò (Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò) sieren de lijst. Maar ook bekende niet-architecten met een belangrijke positie vertrouwden hun krabbel toe aan de initiatiefnemers zoals de schrijver David Van Reybroek, Inge Vervotte (voorzitter dagelijks bestuur Emmaüs vzw), Vera Dua (voorzitter Bond Beter Leefmilieu) en zelfs Bart Aerts die hoofd urban planning is bij Matexi. Een bijzondere naam aangezien Gaetan Hannecart, ceo van Matexi, deze kritiek op de Bouwmeester enkele dagen geleden liet optekenen in de Standaard: “De bouwmeester heeft zich te eenzijdig gefocust op architectuur, op het design. Dat is maar één aspect. Bouwen gaat ook over de inpassing in een omgeving. We zijn voorstander van een harmonieuze bebouwing, niet van gebouwen die eruit springen. Parameters als functionaliteit, duurzaamheid en de kostprijs spelen ook mee. Het Antwerps Justitiepaleis is een icoon, maar het scoort zwak op vlak van onderhoud en duurzaamheid.”

Architectuurcriticus Marc Dubois trok op zijn beurt van leer tegen Matexi en stelde dat een bedrijf als Matexi groeit en zich ook wil richten op het ontwikkelen van publieke bouwwerken met de PPP formule. Dat Matexi in dit proces liever geen "lastige" VB op zijn parcours heeft is duidelijk, vindt Dubois.