Doorzoek volledige site
20 augustus 2014 | MARIJKE MARIS

Een Parlement voor Franstalig Brussel

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | SKOPE / Georges De Kinder
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | SKOPE / Georges De Kinder
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | SKOPE / Georges De Kinder
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | SKOPE / Georges De Kinder
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | SKOPE / Georges De Kinder
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | SKOPE / Georges De Kinder
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | SKOPE / Georges De Kinder

SKOPE kreeg opdracht om de nieuwe zetel van het Franstalig Brussels Parlement te bouwen op de site van het oude Post Relais (Renaissance 1694). Dit antieke gebouw diende meteen ook gerestaureerd te worden tot een polyvalente ruimte. Het zou te gemakkelijk geweest zijn om bij de oprichting van het Parlement, binnen dezelfde, klassieke stijl te blijven. Een dissonante oplossing, waarbij het gebouw volledig eigentijds werd, was ook riskant. SKOPE's aanpak was anders: de architecten lieten zich inspireren door de geschiedenis van de plaats en namen daarbij tegelijkertijd enkele hedendaagse vraagstukken op.

Oud en nieuw

Het gebouw kenmerkt zich niet alleen door zijn bijzondere gevel, het is een totaalconcept. De architect Georges Hano, auteur van de herontwikkeling van het Provinciaal Paleis in 1908 (het naburige gebouw), stamde uit de architectonische stroming van de 'Schone Kunsten'. SKOPE benadrukte deze architectuur en liet zich er door inspireren. Zo ligt bijvoorbeeld het volume van het nieuwe gebouw in het verlengde van het oorspronkelijke ontwerp van Hano. Deze was immers van in het begin van plan geweest om een Provinciaal Paleis met twee vleugels te bouwen. Het nieuwe gebouw is als het ware een uitbreiding van het oude.

Het Parlement heeft een eenvoudig volume. De gevel kent echter een expressief patroon van 'voronoïdes', een wiskundig diagram dat oneindige combinaties toelaat.

Op deze manier worden geschiedenis en moderniteit samengebracht, op een site die erkend wordt door UNESCO.


Eco-vriendelijk

Buiten het architectonisch concept, was het belangrijk voor het project om sober, functioneel en energie-efficiënt te zijn. Het Brussels Parlement werd zo een openbaar gebouw met architectonische klasse én met een eco-vriendelijk karakter.