Doorzoek volledige site
20 augustus 2014 | KEVIN MOENS

Installatievakbeurs HVAC & ECL 2014 slaat tenten op in Brussels Expo op 17 & 18 september

17 en 18 september 2014 is er een nieuwe editie van de installatievakbeurs HVAC & ECL 2014 in hall 5 van Brussels Expo. Nieuw is dat het één geïntegreerde nationale beurs wordt die de nieuwigheden in verwarming, ventilatie, airco en sanitair naast elektrotechniek, verlichting, domotica en beveiliging aan de installatiemarkt presenteert. 

Deze integratie van de voorheen afzonderlijk gepresenteerde beurzen naar een totaalplatform voor de installatiesector anticipeert een trend die zich steeds duidelijker aftekent en volmondig onderschreven wordt door een bevraging van de markt.

 

Industry insights via 150 experts uit het veld

Om nog beter te kunnen inspelen op de informatiebehoefte van de Belgische installatiemarkt, heeft beursorganisator easyFairs in aanloop van de nieuwste editie HVAC & ECL een enquête uitgevoerd bij 150 installateurs en studiebureaus. In het onderzoek waren 2 groepen respondenten: enerzijds zaakvoerders en leidinggevenden (61%) en anderzijds technische medewerkers (3%) waarvan het merendeel werkzaam is in elektrotechniek en HVAC (55%). De uitkomst van de tendensen wordt op diverse manieren geïntegreerd in het algemene beursprogramma. Nieuwigheden in verlichting (59%) en energiezuinigheid (55%) staan aan de leiding in de rankschikking voor informatiebehoefte, gevolgd door ventilatie en verwarming (beide 44%). Ook voor informatie-en demosessies over airconditioning & koeling (36%) tonen de bezoekers een grote belangstelling.

 

Randprogramma naar ‘the next level’

De resultaten van de enquête vormen de rode draad in de technische infosessies, workshops en demozones van HVAC & ECL.

Beursinrichter easyFairs heeft voor de derde keer een partnership rond kennisuitwisseling gesloten met Van Marcke College. Op hun learnShops-programma staan doorlopend interessante, korte infosessies die uitleg en achtergrond verschaffen bij innovatieve, duurzame techniek. Ook de impact van de wetgeving op de sector komt hier uitvoering aan bod.

learnShops:

  • Bevestiging en integratie van zonnepanelen op daken
  • Integratie van een thermische zonne-installatie in een bestaande CV-installatie
  • Hydraulische aansluiting en regeling van een warmtepomp in een bestaande CV-installatie
  • De centrale stookplaats, bouwsteen van een warmtenet
  • Ventilatie en E-peil, hoe beïnvloeden de beslissingen van de ventilatie-installateur het E-peil?
  • Een ventilatiesysteem plaatsen en zekerheid bieden

workShop:

  • Vloerverwarming in renovatie

 

Het conferentieprogramma wordt ook verrijkt met een aantal kwalitatieve cases op het vlak van installatieprojecten. De selectie van dit programmagedeelte gebeurt in nauwe samenwerking met Installatie & Bouw. Een van de cases die centraal staan is de renovatie van het verouderde operatiekwartier van ASZ Aalst dat op amper negen maanden tijd is omgetoverd tot een gloednieuw complex met zeven ultramoderne operatiezalen, uitgerust met de meest gesofisticeerde luchtzuiveringsinstallatie, energie-efficiënte koelmachines, hoogtechnologische MES-bewakingsunits etc.

Catherine Lootens, innovatie-adviseur bij Groen Licht Vlaanderen 2020 zal tijdens haar presentatie de installatie-eisen bij renovatie op vlak van verlichting uit de doeken doen. Want vanaf 1 januari 2015 gelden in Vlaanderen ook voor verlichting energieprestatie-eisen voor nieuw geplaatste, vernieuwde of vervangen installaties bij renovaties en functiewijzigingen in bestaande gebouwen.

 

Belevingszones

Ook nieuw voor de editie in 2014 zijn belevingszones die ingericht worden op de beursvloer. Deze plaatsen specifieke toepassingen van deelnemers extra in de verf , zoals o.m.:

 

  • LED & Light : zone voor aanbieders van het sterk groeiende segment van ledverlichting alsook andere efficiënte verlichtingsoplossingen.
  • The Garden: een ingerichte tuinzone als uitnodigend rustpunt voor bezoekers, waar bovendien buitentoepassingen en verlichtingsarmaturen van deelnemende bedrijven bijkomend in de kijker geplaatst worden.
  • The Boiler Room: een exclusieve chill-out zone voor beursbezoekers, verzorgd door enkele toonaangevende spelers op het vlak van thermische technieken

 

Awards en netwerking

Bezoekers kunnen op HVAC & ECL 2014 een innovatieparcours volgen. Dit parcours brengt nieuwe producten, diensten of initiatieven van exposanten extra onder de aandacht. De beste innovaties maken kans op een plekje in de Innovation Boulevard én op een van de SAVE awards.

De SAVE Awards gaan ook dit jaar op zoek naar innovatieve oplossingen die zich onderscheiden door een winst op het vlak van tijd  ‘Save Time’  (eenvoud en snelheid in verwerking) en energie ‘Save Energy’ (duurzame productie en rationeel gebruik van energie).

Een professionele jury heeft uit alle innovatieve inzendingen van producten of diensten in de categorie

Bovendien organiseren wij, Architectura.be, een speciale editie van de fotowedstrijd ‘Archifocus Light’ organiseren. Deze extra editie zal op zoek gaan naar foto’s waarin licht en verlichting een prominente rol spelen.

Op de avond van 17 september worden de winnaars van de SAVE Awards en Archefocus Light bekendgemaakt tijdens een awardsceremonie, gepresenteerd door Lien Van de Kelder, met aansluitend netwerkevent voor de installatiemarkt.

 

Praktisch

HVAC & ECL vindt plaats op woensdag 17 en donderdag 18 september 2014 in hall 5 van Brussels Expo. Breng een bezoek aan de beurswebsites voor de laatste stand van zaken en voor het aanvragen van een gratis bezoekersbadge: www.easyFairs.com/HVAC-ECL-BE

 

Gepland beursbezoek en online opvolging

De kwaliteit van een contact staat zowel voor de bezoeker als de exposant op het eerste plan. Vakbeursorganisator easyFairs heeft recent nieuwe features toegevoegd aan een handige app voor bezoekers, waarbij zowel de planning van het beursbezoek alsook de opvolging ervan efficiënter verloopt. Exposanten krijgen dan weer extra tools binnen het Online365-aanbod aangereikt voor een optimale opvolging van leads.