Doorzoek volledige site
20 augustus 2014 | MARIJKE MARIS

Een droomhuis tussen berg en oceaan

Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

Het Braziliaanse bedrijf Studio Arthur Casas mocht de locatie kiezen voor het idyllisch verblijf van een cliënt, in Rio de Janeiro. Het selecteerde een perceel gelegen op een heuvel en gericht naar de oceaan. 'Casa AL' profiteert, dankzij het ontwerp, maximaal van het dramatisch landschap van Rio. Het is een huis voor een jarenlange vriend van Studio Arthur Casas. Onder de eerdere projecten van dit bureau vinden we bijvoorbeeld een gouden huis in São Paolo.

Een panoramisch uitzicht

'We kozen het stuk grond samen. Voor mij was het snel duidelijk dat het panorama erg belangrijk was', zegt Arthur Casas. 'Dit leek onmogelijk voor mijn vriend. Het landschap kende immers een grote helling en er stond een groot en relatief hoog gebouw tussen het land en de kust. Ik verzekerde hem dat zijn woon- en recreatiegebied een volledig zicht op zee zou hebben'.

Het huis is verdeeld in drie verdiepingen, glooiend tegen de helling van het landschap. De middelste verdieping, die in lijn staat met de begane grond langs de achterzijde van het terrein, komt uit op een verhoogd terras, dat een panoramisch uitzicht biedt. Dit niveau is geschikt voor de sociale delen van het huis: een grote woonkamer, een bioscoopruimte, een open keuken en een eettafel voor wel tien personen.

Een muur van glazen panelen zorgt ervoor dat de bewoners ten volle van het uitzicht kunnen genieten. Tegelijk kunnen de panelen ook openschuiven en verdwijnen in de zijwanden. Zo breidt de woonkamer uit naar het terras en het zwembad. 'Er zijn momenten waarop dit uitzicht gewoonweg adembenemend is. We wilden de leefruimte hierop afstemmen.' zegt Casas.


Drie verdiepingen

'De enorme overspanningen geven het gevoel dat het pand heel groot is. Nochtans hebben onze ontwerpen in de regel dezelfde afmetingen als een conventioneel gebouw', gaat hij verder. Een besloten binnentuin biedt een ingang aan de achterzijde van de middelste verdieping. Er is ook een zwevende buitentrap die afdaalt naar de gastenkamers en nutsvoorzieningen op het laagste niveau. Die leiden dan weer naar een met gras begroeide tuin.

Op de kleinere bovenverdieping vind je een slaapkamer en kantoor aan huis. Dit niveau heeft een vooruitstekend deel, dat, vanuit sommige hoeken gezien, gevaarlijk lijkt te balanceren boven de onderste verdiepingen. Het is bekleed met hout om contrast te bieden. 'Cumaru, of Braziliaanse Teak, is een uiterst resistent hout, dat ook zeer geschikt is voor outdoor toepassingen', zegt Casas.

Studio Arthur Casas was ook verantwoordelijk voor de inrichting van het pand. Het team koos voor een selectie van Braziliaanse stukken en verenigde ze met een handvol internationale design klassiekers.