Doorzoek volledige site
21 augustus 2014 | KARI FEYS

Domotica op maat van senioren

BTicino introduceert een gebruiksvriendelijk domoticasysteem voor senioren. Illustratie | BTicino
Via een speciale webpagina kunnen de bewoners het systeem vanop afstand controleren. Illustratie | BTicino

Om ook zestigplussers tegemoet te komen op het vlak van wooncomfort, past BTicino de domoticasystemen aan de wijzigende noden van senioren aan. BTicino introduceert daarom een gebruiksvriendelijk en functioneel 'Design for All'- systeem voor senioren. Het systeem steunt op drie peilers: comfort, veiligheid en energie.

Comfort

Naarmate mensen ouder worden, is het soms moeilijker om een aantal handelingen in en om het huis zelf uit te voeren. De BTicino-domotica vergemakkelijkt dit proces door onder andere het optrekken van de rolluiken te programmeren in het systeem. Ook voor mensen die slecht te been zijn, biedt BTicino een oplossing. Een gebruiksvriendelijke afstandsbediening zorgt ervoor dat de bediening van verschillende functies in het huis aanzienlijk vergemakkelijkt. Het gebruik van een videofoon draagt hier ook toe bij.

Veiligheid

Ook veiligheid is van groot belang voor senioren. BTicino komt daaraan tegemoet met een domoticasysteem met geïntegreerde alarmfunctie. Hierbij gaat het niet enkel om beveiliging tegen inbrekers, maar ook om gasdetectie en overstromingsbeveiliging. In geval van een lek genereert het systeem een technisch alarm waardoor de gastoevoer wordt afgesloten. Verder simuleert het systeem dat bewoners thuis zijn wanneer ze zich in het buitenland bevinden door het sturen van de verlichting en rolluiken. Via een speciale webpagina kunnen de bewoners het systeem vanop afstand controleren.

Energie

Als laatste zorgt het domoticasysteem ervoor dat bewoners op hun energiekosten kunnen besparen. In zone verwarmen wordt bijvoorbeeld merkbaar vergemakkelijkt met het BTicino-systeem.

Een voorbeeld van een huis waarin al deze peilers van het domoticasysteem aanwezig zijn, is de Zorgwoning van de Toekomst in Heusden-Zolder. Geïnteresseerden kunnen daar een bezoekje te brengen om te ervaren hoe alles precies in zijn werk gaat.