Doorzoek volledige site
22 augustus 2014 | KEVIN MOENS

Ugly Belgian Houses bundelt architecturale gedrochten nu ook in boekvorm

Drive-in church? Illustratie | Ugly Belgian Houses
Go home house, you're drunk. Illustratie | Ugly Belgian Houses
Who was your architect? He was a skater boy. Illustratie | Ugly Belgian Houses

Piramidevormige villa’s, spuuglelijke gevels of bizar geplaatste ramen: geen enkele architecturale rariteit ontsnapt aan het alziend oog van Hannes Coudenys, de man achter Ugly Belgian Houses. Zijn ludieke dagelijkse zoektocht vind je nu terug in de boekhandel waar een verzamelwerk de 50 opvallendste misbaksels toont.

We schrijven 2012. Hannes Coudenys is een kilometervreter omdat de job het vereist. Dagelijks wordt hij geconfronteerd met de Belgische Ruimtelijke Ordening en bijhorende vormelijke vrijheid die resulteert in een architecturale kakofonie. Dat zet Coudenys aan het denken en niet veel later vereeuwigt hij bizarre, lelijke of van de pot gerukte huizen op een blog met de ronkende naam Ugly Belgian Houses. Twee maanden later moet hij deze hilarische activiteit stopzetten omdat enkele architecten die zo mogelijk nog minder relativeringsvermogen dan smaak hebben, hem schadeclaims aan het been lappen. Na een jaar stilte blijken de Belgische huizen volgens Coudenys nog steeds archie-lelijk en blaast hij in 2012 zijn favoriete tijdverdrijf nieuw leven in.

En België weet (de spot met) afgrijselijke architectuur te smaken want binnenkort verschijnt UglyBelgianHouses ook in boekvorm. De missverkiezing der wanstaltig domme façades die doen lachen, gieren en brullen, toont 50 juweeltjes die menig architect uit schaamte diep onder de zoden zou doen kruipen. Telkenmale voorzien van een heerlijk ironisch beschrijving uit de koker van Coudenys. Coudenys, a man on a mission. Architecten: u weze gewaarschuwd. 

GERELATEERDE DOSSIERS