Doorzoek volledige site
29 augustus 2014 | KARI FEYS

HUB verenigt renovatie en nieuwbouw in project Sanba en Stad

Illustratie | Fotograaf: Ilse Liekens
Illustratie | Fotograaf: Ilse Liekens
Het uiteindelijke doel was om van het pakhuis een gemengd woon- en werkgebouw te maken. Illustratie | Fotograaf: Ilse Liekens
Het resultaat is een licht en ruim gebouw met voldoende comfort. Illustratie | Fotograaf: Ilse Liekens
Uitzicht op de Schelde. Illustratie | Fotograaf: Ilse Liekens

Het project Sanba en Stad van architectenbureau HUB bestaat uit het renoveren en uitbreiden een historisch pakhuis en het bouwen van een nieuwbouw appartementsgebouw aan de Schelde in Antwerpen. Bij pakhuis Sanba wordt zoveel mogelijk van de identiteit van het gebouw behouden terwijl gebouwdeel Stad een zeer grote flexibiliteit biedt naar individuele invulling. In samenwerking met Bureau Bouwtechniek, ABT België, Tecon groep en aannemer Hooyberghs realiseerde HUB dit project in 2012.

Sanba

Het pakhuis bestaat uit twee bijna identieke volumes aan de Rijnkaai en de Braziliëstraat die gespiegeld zijn rond een centrale binnentuin. De delen worden met elkaar verbonden door een passerelle met historische trappen. Bij het restaureren probeerde ontwerper HUB zoveel mogelijk van de originele identiteit van het pakhuis te behouden. Onder andere de gevels van het gebouw werden integraal behouden. Aan de zijde van de Schelde kreeg het pakhuis een penthouse van twee bouwlagen bovenop het originele gebouw. Het uiteindelijke doel was om zo van het pakhuis een gemengd woon- en werkgebouw te maken zonder te raken aan de identiteit van het gebied. Het resultaat is een licht en ruim gebouw met voldoende comfort door de toevoeging van een lift en parkeervoorzieningen.

Stad

Woongebouw Stad is een elegant nieuwbouwappartement aan de Rijnkaai dat op de plaats kwam van een naastgelegen gebouw van pakhuis Sanba. Kenmerkend is de vijftien meter lange gevel die een goed uitzicht biedt op de Schelde. Aan de andere kant van het gebouw hebben bewoners uitzicht op een ruim en groen binnengebied dat gedeeld wordt met Sanba. Op iedere bouwlaag van het appartementsgebouw bevindt zich een woning. Elke woning is zo ontworpen dat ze maximaal doorzicht heeft op de Schelde aan de ene zijde en op de binnentuin aan de andere. Verder bieden de woningen een zeer grote flexibiliteit naar eigen invulling van de woonwensen.

Technieken en duurzaamheid

De gevel- en dakbekleding van het penthouse bovenop Sanba bestaat uit leien in koperlegering. Voor verhoging van de draaglast van de bestaande structuur gebruikten men carbon oplijmwapening Veder fungeren in gebouw Stad door carbonwapening het binnen- en buitenspouwblad in beton als één structureel element zonder thermische bruggen. Aan duurzaamheid werd tegemoetgekomen door regenwaterrecuperatie, gebruik van de tuin in het binnengebied als regenwaterbuffer, hergebruiken van de bestaande structuur en vrije plannen met dragende gevels.