Doorzoek volledige site
09 september 2014 | FREDERICK DAENEN

Architectenbureau And'Rol gebruikt Eternit leien voor The Wall House

Het architectenbureau And'Rol uit Namen is een jong kantoor (2011) dat zich heeft gespecialiseerd in zeer ruimtelijke ontwerpen. Ze vertrekken naar eigen zeggen het liefst vanuit een specifiek interieur of een opvallende natuurlijke buitenomgeving. Het resultaat van hun denken en zienswijze zien we in dit ontwerp van hun eigen gezinswoning.

The Wall House

De beste getuigenis van hun kunnen is het ontwerp van hun eigen woning ‘The Wall House’, gelegen in het arrondissement Namen. Het is gebouwd op een rots en met een uitzicht op de vallei en de stad Namen in de verte. Het ontwerp ontstond vanuit het gegeven om oude fortmuren deels als omheiningsmuur en deels als fundering te ‘hergebruiken’. Daarnaast speelt het ook met de zichten en het panorama op de groene omgeving en de citadel van Namen in de verte. 

Ze kozen voor een grote openheid omdat ze een uitzicht wilden op deze omgeving en dit vanuit elke woonruimte. Hierdoor kreeg ook elke binnenruimte een andere dimensie. Dit kon alleen maar waar gemaakt worden door te werken met halve niveaus en grote ramen. Daarom kozen ze ook voor een ruim terras dat een brede uitsparing is in het opvallend asymmetrisch dak.

De gevel

De donkergrijze ruitvormig geplaatste leien van Eternit geplaatst in dambordpatroon, vormen de eenvoudige buitenschil. Ze zijn de tegenpool voor de sterke horizontale belijning van de betonnen lintelen die de woning dragen en op de bestaande walmuur werden geplaatst.

Er is een groot contrast tussen de sobere grijze leien en de opvallende horizontale betonnen lintelen, die eerder grillig zijn en er onafgewerkt uitzien (brute betonvoegen). De architecten spelen met het contrast tussen beide materialen – en dit krijgt men niet alleen door het materiaal en de vorm maar ook door het lichtspel dat hier een logisch gevolg van is.

And'Rol: “De leien gaven ons ook de mogelijkheid om zeer energiezuinig te bouwen – de houten draagstructuur werd helemaal gevuld met isolatie en de bekleding is een fijne laag – hierdoor verloren we geen extra binnenruimte. Dit is ideaal omdat het terrein al niet zo groot is. Wij zijn heel erg blij met de eenvoud van de binnenruimte en de afwerking, het onderhoud is een peulschil en is duurzaam. Wij waren vanaf het prille begin overtuigd van de kwaliteit van Eternit leien.”

Duurzaamheid

And'Rol: “Duurzaamheid is zeer belangrijk en niet alleen voor ons. Ontwerpers kunnen/mogen vandaag niet meer naast de ecologische impact van hun ontwerpen kijken. Dit merken we ook bij onze klanten: zelfs de “kleinste” bouwheer weet heel goed wat hij/zij wilt en kan meespreken over de ecologische impact van hun en onze keuzes. Voor ons is duurzaamheid echter niet beperkt tot materiaalkeuze en technische noden van een woning. Het is voor ons evident dat wij naar een project kijken binnen zijn historische context, dit in te passen in de levenswijze en het vaak beperkte budget van de klant. Op die manier komen we tot een innoverende, duurzame en flexibele oplossing voor hun woondroom. Het is gewoon een totaal denken, waar we het ene niet zonder het andere kunnen/willen zien.”

GERELATEERDE DOSSIERS