Doorzoek volledige site
10 september 2014 | KEVIN MOENS

Oud-stadsbouwmeester Borret leidt vanaf 1 oktober Faculteit Ontwerpwetenschappen

Het nieuwe academiejaar betekent ook een nieuwe start voor Kristiaan Borret, voormalig stadsbouwmeester in Antwerpen. Hij gaat op 1 oktober aan de slag als decaan van de Faculteit Ontwerpwetenschappen op de Universiteit Antwerpen. “De academische wereld is mij geenszins vreemd,” zegt Borret. “Het wordt een mooie uitdaging om het integratieproces van de vroegere hogeschoolopleiding mee uit te werken.”

De Faculteit Ontwerpwetenschappen maakt sinds het academiejaar 2013-2014 deel uit van de Universiteit Antwerpen. Ze bestaat uit drie studiegebieden: Architectuurwetenschappen, Conservatie-restauratie en Productontwikkeling. Prof. Jan Paredaens begeleidde de faculteit, die vroeger tot de Artesis Hogeschool Antwerpen behoorde, bij de overgang naar de universiteit. Op 1 oktober wordt Paredaens in zijn functie als decaan opgevolgd door Kristiaan Borret.

“Na mijn studie heb ik altijd als onderzoeker of als lesgever gewerkt binnen een architectuuropleiding, zowel binnen de KU Leuven als aan de UGent,” vertelt Borret. “De academische wereld is me dus helemaal niet vreemd. Ook met de Universiteit Antwerpen heb ik geregeld contacten gehad: ik zat er enkele keren in een studentenjury en natuurlijk ken ik veel docenten en oud-studenten van de opleiding.”

 

Creatief ontwerp

Om de faculteit nog beter te leren kennen, zal de nieuwe decaan de eerste maanden zijn oor bij heel wat mensen te luister leggen. “Het unieke moment waarop de opleiding aan de Universiteit Antwerpen zich nu bevindt, interesseert me sterk. Het proces van de overgang van hogeschool naar universiteit is nog in volle gang. Ik wil er mee voor zorgen dat creatief ontwerp binnen een universitaire  context goed tot ontwikkeling komt. Dat lijkt me een mooie ambitie en daarvoor wil ik me graag inzetten.”

 

Kristiaan Borret (1966) studeerde burgerlijk ingenieur-architect (KU Leuven) en behaalde aanvullende diploma’s baccalaureaat wijsbegeerte (KU Leuven), science politique et affaires publiques (UCL, Louvain-la-Neuve), en Master in Urbanism (UPC, Barcelona). Van 2006 tot 2014 was hij stadsbouwmeester in Antwerpen.