Doorzoek volledige site
12 september 2014 | STIJN SCHUTYSER

Infosessies over bijkomende energie-eisen bij renovaties

NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, organiseert verschillende infosessies over de bijkomende energie-eisen bij renovaties die vanaf 1 januari 2015 van kracht zijn. De sessies gaan door in Antwerpen, Heusden-Zolder, Kortrijk en Nazareth op respectievelijk 30 september, 7 oktober, 14 oktober en 28 oktober 2014.

Vernieuwde EPB

Voor verbouwingen en uitbreidingen worden via de energieprestatieregelgeving (EPB) sinds 2006 eisen opgelegd op het vlak van thermische isolatie en het binnenklimaat. Vanaf 1 januari 2015 gelden voor renovaties een aantal nieuwe bijkomende energie-eisen. Architect Benny Craenhals geeft tijdens deze opleidingsavonden een overzicht van de nieuwe eisen en vanaf wanneer deze van toepassing zijn. Zo gaat het onder meer over de minimale eisen waar vernieuwde installaties in bestaande gebouwen aan moeten voldoen en de bijkomende eisen die van toepassing zijn bij het na-isoleren van bestaande scheidingsconstructies.

Praktisch toegepast

Aansluitend geven prof. dr. ir.-arch. Staf Roels en arch. Bart Cobbaert een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten bij een doorgedreven renovatie en bieden ze een inzicht rond het effect van de thermische ingrepen bij een renovatie op het energieverbruik en het comfort. Staf Roels praat dan over een studie van de KU Leuven, die nauwgezet de resultaten van een lage-energierenovatie van een honderd jaar oude woning bestudeert. Bart Cobbaert heeft het over de verbouwing van een typisch Vlaamse alleenstaande eengezinswoning tot een bijna-nulenergiewoning.

GERELATEERDE DOSSIERS