Doorzoek volledige site
14 september 2014 | STIJN SCHUTYSER

Jan Maenhout blaast Leuvense werkplaatsen NMBS nieuw leven in met De Werkhuizen

Het ontwerp van een hybride gebouw rondom de voormalige centrale werkplaatsen van de NMBS in Leuven is een project in het kader van stadsvernieuwing. Architectenbureau Jan Maenhout ontwerpt  project ‘De Werkhuizen’ op aanvraag van Dijledal Sociale Huisvesting Leuven en AGSL. Hoofdaannemers Vanderstraeten en Strabag zetten het geheel op poten. De bouw is gestart op 24 februari 2014 en het einde van de bouwwerken is voorzien voor 19 mei 2015.Voor het project is 9 miljoen euro uitgetrokken.

Een mix van ruimtes

Project De Werkhuizen omvat een combinatie van dertig groepswoningen voor ouderen, een gelijkvloerse handelsruimte, een academie voor beeldende kunsten, horeca, een ondergrondse parkeergarage en een fietsafhandelcentrale. Daarmee  combineert het diverse stedelijke activiteiten voor jong en oud. De woonruimtes hebben elk hun eigen buitenterras  en worden gebouwd boven een maximaal vrij georganiseerde gelijkvloerse verdieping met handelsruimte en academie. Het straatniveau van het gebouw is geheel transparant en heeft een flexibele indeling. Dat biedt de mogelijkheid om een permanente etalering te creëren die de belevingswaarde van academie, winkels en het aangrenzende Blauwputplein maximaliseert. De rijkgeschakeerde gevels, de uitkragende betonnen luifels, gaanderijen en balkons moeten het straatbeeld ten goede komen.

Het pand telt vier bouwlagen aan de kant van het plein en drie bouwlagen aan de kant van de bestaande bebouwing in de Werkhuizenstraat. De structuur van het gebouw is ontworpen op een vrije en onafhankelijke planindeling van het gelijkvloers en de verdiepingen door middel van een balkloze betonplaat onder de pleinvoer en boven het multifunctionele gelijkvloers. Het gevelontwerp bestaat dan weer uit een thermische buitenwand met een kleurencompositie van HPL-platen.

Duurzaam bouwen

Naast het opvallende gevelontwerp is er bijzondere aandacht besteed aan duurzame bouwtechnieken. Zo wordt er bij de bouw gebruik gemaakt van onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen. Het gebouw zelf is een laag energiegebouw met doorzonwoningen met een oost-west oriëntatie en groendaken op het energiedak. Voor de academie op het gelijkvloers is een warmtepomp voorzien.