Doorzoek volledige site
18 september 2014 | JOKE VERRETH

Zaha Hadid klaagt recensent aan voor boekrecensie

Zaha Hadid Illustratie | Dezeen magazine
Zaha Hadid’s ontwerp voor het Al Wakrah Stadium, één van de nieuwe locaties voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar. Illustratie | Dezeen magazine

Zaha Hadid heeft Martin Filler, een architectuurrecensent bij de New York Review of Books, aangeklaagd nadat hij zogenaamde lasterlijke commentaren over haar houding ten opzichte van migrantenarbeiders publiceerde als deel van een boekrecensie.

Hadid diende de klacht onlangs in bij het hooggerechtshof van Manhattan, New York. Ze beweert dat Martin Filler haar er valselijk van beschuldigt dat ze niet gaf om de werkomstandigheden van de migrantenarbeiders bij haar projecten in het Midden-Oosten.

Fillers commentaren werden gegeven in een recensie van het boek ‘Why We Build: Power and Desire in Architecture’, van Rowan Moore. De recensie draagt de titel ‘The Insolence of Architecture’ en werd gepubliceerd op 5 juni.

Hadid, die de eerste vrouwelijke architect was die de Pritzker award won, in 2004, eist een schadevergoeding van de New York Review of Books en een volledige rechtzetting, alsook een onmiddellijk publicatieverbod op de recensie.

 “Meneer Filler schreef een recensie van een boek over architectuur dat 370 pagina’s telt. De naam van mevrouw Hadid wordt in dat boek op minder dan 20 pagina’s genoemd. In meneer Fillers boekrecensie, daarentegen,  komt haar naam in bijna twee derde van de paragrafen voor,” volgens BakerHostetler, de advocatenfirma die de klacht indiende namens Hadid.

 “Bijna alle referenties worden gebruikt om het succes van onze cliënt in vraag te stellen of om haar als een moeilijk persoon te karakteriseren. Het is een persoonlijke aanval, vermomd als een boekrecensie, en het heeft mevrouw Hadid onderworpen aan publieke spot en minnachting, waarbij haar vertrouwen werd beschaamd en haar goede naam en reputatie door het slijk werden gehaald,” gaat het statement verder.

In de klacht staat ook dat Filler de opmerkingen die Hadid eerder dit jaar maakte over de dode migrantenarbeiders in Qatar totaal uit de context gebruikte. Volgens het statement heeft Filler het gemunt op Hadid en beschuldigt hij haar ervan "geen verantwoordelijkheid te nemen en zich geen zorgen te maken” over vermeende doden onder de arbeiders bij haar project voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar, het Al Wakrah Stadium, waarvan de bouw nog niet begonnen was toen ze die opmerkingen maakte.

Fillers artikel werd in juni 2014 gepubliceerd, slechts enkele weken na de initiële fases van de bouwvoorbereidingen op de Al Wahrah-bouwsite. De eigenlijke bouw was gepland voor begin 2015”, zegt Oren Warshavsk , een partner bij BakerHostetler. “Er zijn geen doden gevallen onder de werkers op de Al Wakrah-bouwsite”.

Hadid deed de beruchte uitspraken op de persconferentie voor  de heropening van haar Olympisch zwembad in Londen in februari. Toen haar een vraag werd gesteld over de werkomstandigheden tijdens de bouwprojecten voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, zei Hadid dat het niet haar plicht was als architect om rekening te houden met problemen rond werkdoden, maar dat het de verantwoordelijkheid is van de plaatselijke overheid om er iets aan te doen.

De New York Review of Books gaf geen verdere commentaar.

Het geschil komt er in het kielzog van de controverse rond de beslissing van het Design Museum in Londen om Hadids Heydar Aliyev Centre in Azerbeidzjan te nomineren, een land waar de mensenrechten niet goed worden nageleefd.