Doorzoek volledige site
24 september 2014 | KEVIN MOENS

Bureau Bouwtechniek en V+ blazen industriële site in Vorst nieuw leven in met project Divercity

Divercity tracht op een voormalige industriële site in Vorst die ingesloten is door twee treinsporen, een complex van publieke voorzieningen te combineren met een groot park. Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het architectenbureau V+ vanaf wedstrijdfase.

Een kinderdagverblijf, kokschool, dagcentrum voor ouderlingen, park, conciërgewoning en jeugdhuis zullen onderdak vinden in Divercity. Het hoofdgebouw is georganiseerd rond een patio, een ruimte die ontstaat tussen de drie gebouwvleugels, en ontdaan van onnodige architecturale effecten. Zodoende richt het zich op de relatie tussen de eindgebruikers en het unieke landschap van het perceel. Ook het jeugdhuis volgt deze logica en stelt zich als een bescheiden volume op in de schaduw van de burg.

 

Complexe site

Het bouwteam moest daarbij enkele uitdagingen trotseren. Allereerst brengt de site de nodige complexiteit met zich mee. De zone situeert zich tussen twee treinsporen en is overstromingsgevoelig. Daarnaast moet het project ook voldoen aan de voorschriften van Batex op cultureel, sociaal bouwkundig en energetisch vlak.

Technisch voldoen de gebouwen aan de passiefnorm met bijzondere aandacht voor isolatie - door middel van verhoogde isolatie en de installatie van groene daken - en voor luchtdichtheid, maar ook met een zeer lage energiebehoefte door onder meer de specifieke keuze van technische installaties.

Het project vult een gebrek aan infrastructuur en groene ruimte in dit deel van Vorst. Door zijn omvang wordt het desondanks de ligging in de periferie een landmark voor de gemeente. Het project combineert hedendaagse architectuur met verhoogde energieprestaties en garandeert duurzaamheid op lange termijn zowel op cultureel, sociaal als energetisch vlak.

Duurzaam

De gebruikte materialen werden geselecteerd op basis van hun ecologische en duurzame aspecten volgens de classificaties van 'Nibe', duurzaamheidslabels FSC/PEFC en specifieke ecologische labels.

Er zal een systeem voor de recuperatie van regenwater geïnstalleerd worden, een deel van het dak is ontworpen als groendak en een gedeelte van het park dient als een infiltratiebekken. Zodoende reduceert het project de ondoorlaatbare oppervlaktes van de site.