Doorzoek volledige site
25 september 2014 | JOHANNES VAN CAUWENBERGHE

Architectuurboek Vlaanderen N°11: Architectuur middenin

Op de Avond van de Architectuur van het Vlaams Architectuurinstituut kwam naast het bouwmeesterdebat ook het nieuw Architectuurboek Vlaanderen aan bod. Dit is inmiddels Architectuurboek Vlaanderen N°11 en werd gedoopt “Architectuur middenin”.

Met dit boek presenteert het Vlaams Architectuurinstituut editie 2014 in de reeks Architectuurboek Vlaanderen. Onder de titel ‘Architectuur middenin’ wordt de architectuurproductie van de afgelopen twee jaar kritisch gewogen - in woord en beeld. Het Architectuurboek Vlaanderen is daarmee al meer dan 20 jaar zowel een manifest voor het experiment in de architectuur als een naslagwerk van spraakmakende gebouwen.

“Wij ontvingen voor de oproep niet minder dan 440 projecten. Dit is een stijging van 38% in vergelijking met het vorig Architectuurboek,” stelt het VAi. In het bijzonder was het Vlaams Architectuurinstituut  erg verheugd dat de tweejaarlijkse oproep duidelijk een steeds breder bereik kent: wij ontvingen realisaties van niet minder dan 269 architectenbureaus, een stijging van 47% in vergelijking met de vorige editie.

 

Grote diversiteit

Voor ‘Architectuur middenin’ selecteerde de redactie meer dan 50 projecten die zich succesvol met het leven verankeren. De diversiteit is zeer groot, het aanbod steeds breder. “Het Architectuurboek levert het bewijs dat architectuurcultuur tot in de verste uithoeken van Vlaanderen en in alle geledingen van de maatschappij is doorgedrongen: crèches, scholen, gemeenschapscentra, sporthallen, gezinswoningen, universiteiten, psychiatrische centra, brandweerkazernes, verzorgingstehuizen en crematoria,” klinkt het bij het VAi.

Het boek toont een opmerkelijke verscheidenheid aan architectuur: gebouwen van uiteenlopende schaal, met diverse programma’s en gebruikers, soms met volstrekt tegenovergestelde ruimtelijke ambities. Toch hebben ze heel wat gemeen. Allemaal zijn ze bedacht als leefwerelden die de kennis en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers ernstig nemen, zonder de architectuur uit het beeld te laten verdwijnen. Ontwerpers herdenken ruimtelijke constellaties en zoeken formele en materiële oplossingen die de meest uiteenlopende vormen van verblijf aangenaam en verrassend weten te maken.

 

Magnumfotograaf

De projecten komen niet enkel aan bod in beschouwende teksten. In het Architectuurboek krijgt ook architectuurfotografie een prominente rol. Niemand minder dan MagnumfotograafHarry Gruyaert tovert de vluchtigheid, veranderlijkheid en bedrijvigheid tevoorschijn die architectuur kan genereren. In zijn beeldessay komen de gebouwen tot leven als kleurrijke, poëtische verblijfplaatsen.

 

Meer info over het boek vindt u hier, waar u ook het werk kan bestellen.