Doorzoek volledige site
25 september 2014 | KARI FEYS

Stramien plaatst zorgflats in 't groen in Sint-Camillus

De groendaken zorgen voor een aangenaam uitzicht en een koelend effect in de zomer. Illustratie | Stramien
Het hoofdvolume bevindt zich aan de rand van een grote groene binnentuin. Illustratie | Stramien
Aan de straatzijde vormt het complex een hoekgebouw dat aansluit bij de architectuur van de negentiende-eeuwse stadsrand. Illustratie | Stramien
De zorgflats zijn voorzien van een bakstenen gevel om aan te sluiten bij de bestaande gebouwen. Illustratie | Stramien
Iedere woning geniet optimaal van de rust, de groene omgeving en het daglicht. Illustratie | Stramien

Ontwerper Stramien zorgde voor de bouw van achttien nieuwbouw zorgflats en enkele studio's in Sint-Camillus. Het project is een aanvulling op het reeds aanwezige woonzorgcentrum in Antwerpen dat later ook zal worden uitgebreid. 

Open karakter

De nieuwbouw zorgflats zijn gelegen in een stedelijk binnengebied, maar het hoofdvolume bevindt zich niettemin aan de rand van een grote groene binnentuin. Dat zorgt voor een maximaal behoud van het open karakter van het project dat ook een verbinding maakt tussen de straat en het groene binnengebied. Het project wil zich bewust niet isoleren van de wijk en profileert zich zo als onderdeel van het stedelijk weefsel. Toegangen naar de zorgflats liggen dan ook bewust aan het openbaar domein. Zo tonen de ontwerpers aan dat zorgwonen onderdeel is van de samenleving en van de wijk.

Autonomie

Het ontwerp stelt de woonkwaliteit en de autonomie van de bewoners centraal. Elke zorgflat is een volwaardige woning met een eigen voordeur die aansluit op de binnentuin via een open gaanderij. Zo is er meteen ook een plek voorzien voor ontmoeting en sociaal contact. Ook kijkt iedere woning uit op  het omliggende park en geniet optimaal van de rust, de groene omgeving en het daglicht. De achttien zorgflats en de studio's hebben naast een ruime fietsenberging ook een ondergrondse parkeergarage met 35 plaatsen.

Materialen en duurzaamheid

De zorgflats zijn voorzien van een bakstenen gevel om aan te sluiten bij de bestaande gebouwen en de St.-Laurentiuskerk. Aan de straatzijde vormt het complex een hoekgebouw dat met zijn witte bepleistering en gevelritme aansluit bij de architectuur van de negentiende-eeuwse stadsrand. Wat betreft duurzaamheid beantwoorden de schrijnwerkerij, dakopbouw, spouwisolatie en luchtdichtheid van de zorgflats aan de strengste normen. Ook wordt oververhitting bouwkundig vermeden door de gaanderij die op het zuiden gericht is. Verder wordt het regenwater opgevangen en collectief gebruikt. Bovendien zorgen de groendaken voor een aangenaam uitzicht en een koelend effect in de zomer.