Doorzoek volledige site
28 september 2014 | FREDERICK DAENEN

Rockpanel platen helpen Stebo-office duurzaam te maken

Het nieuwe Stebo-hoofdkwartier in Genk, ontworpen door Buro B Architecten, is een energieneutraal kantoorgebouw, opgetrokken volgens de principes van passiefhuizen. Het gebouw realiseerde zijn duurzaamheidsdoelstellingen door innovatieve technieken en energiebesparende ingrepen te combineren met hernieuwbare zonne-energie en duurzame materiaalkeuzes. Daarmee won het de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie in 2013.

Als non-profitstichting die maatschappelijk werk verricht, wilde Stebo een kantoorgebouw dat zijn kernwaarden respecteerde en weerspiegelde en dat aangaf dat ‘duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en innovatie’ centraal staan bij Stebo. Daarom zocht de Belgische sociale organisatie een energie- en CO2-neutraal gebouw voor zijn nieuwe hoofdkwartier. Het nieuwe, drie verdiepingen tellende kantoorgebouw van Stebo, gelegen in een bosrijke omgeving, biedt een uitvalsbasis voor zijn personeel en diverse activiteiten: het herbergt multifunctionele evenementenruimtes op de benedenverdieping, kantoorruimte voor personeel en tijdelijke werkplaatsen voor lokale ondernemers (in het kader van specifieke programma’s) op de benedenverdieping en eerste verdieping, alsook vergaderzalen op alle verdiepingen.

Geïntegreerd design

De duurzaamheidsdoelstellingen van het gebouw werden gerealiseerd door middel van een diepgaande, geïntegreerde benadering voor alle aspecten van het design en de bouw. Het compacte gebouw is op het zuiden gericht om zo veel mogelijk daglicht en winterzon binnen te laten en de ideale basis te leggen voor het geïntegreerde dak van zonnepanelen. De kenmerkende helling van het dak is gekozen met het oog op een maximale blootstelling aan en absorptie van zonne-energie. In plaats van zonnepanelen te installeren op het dak, zijn de zonnepanelen het dak. De minimale naden tussen de panelen creëren een homogeen oppervlak zodat het dak zowel functioneel als visueel een geheel vormt. Overdag dragen de veranderende weerspiegelingen in de panelen bij tot de dynamische uitstraling van het gebouw. Het grote dak genereert niet alleen heel wat energie maar voert ook regenwater af naar grote regenwatertanks voor gebruik in de toiletten en de tuin.

Energie-efficiëntie

Een onderling verbonden systeem van innovatieve technieken werd gebruikt om de status van energieneutraal gebouw te verwerven. Dat omvat thermische energieopslag in een boorgat, in combinatie met betonkernactivering, de bovenvermelde zonnepanelen en ingrepen om het energieverbruik en energieverlies te minimaliseren.

De structurele basis van het gebouw koppelt een stevig betonframe aan een lichte houtskeletgevel, die sterk werd geïsoleerd volgens de principes van passiefhuizen. Om een goede thermische massa te verzekeren en de kernactivering mogelijk te maken, werden betonnen vloeren en zuilen gekozen: de betonplaten kunnen warmte of koelte afgeven door warm of koel water door de geïntegreerde buizen te laten circuleren. Deze buizen zijn verbonden met de geothermische warmtepomp en de thermische energieopslag met boorgat. In de zomer wordt overtollige warmte ondergronds afgegeven aan zeven boorgaten, die elk 150 meter diep zijn en in de winter wordt deze warmte uit de grond getrokken om het water in de leidingen van het betonkernactiveringssysteem op te warmen. Zo garandeert het systeem het hele jaar door een constante binnentemperatuur. De energievereisten van de warmtepomp worden volledig gedekt door de zonnepanelen.

Het doorgedreven gebruik van ledverlichting en bewegings- en daglichtsensoren helpen het energieverbruik te minimaliseren terwijl automatische zonnegordijnen oververhitting en verblinding tegengaan. Bovendien is het ventilatiesysteem uitgerust met functies om warmte en vochtigheid te recupereren. Dankzij de minimale energievereisten en de opgewekte zonne-energie, is de hele installatie het hele jaar door zelfbedruipend. Ze produceert zelfs een overschot aan energie, dat terug wordt afgegeven aan het net. Het concept van het gebouw heeft ook een extra interactieve toets: delen van het energiesysteem zijn zodanig opgevat dat ze mensen een blik gunnen in de werking van het gebouw. Zo bevinden de warmtepomp en buffertank zich in de openbare receptieruimte. Ook wordt het hele energie- en lichtsysteem aangestuurd door software, die gevisualiseerd en vanop afstand bediend wordt via een mobiele app. 

Duurzame materialen

Van de gevelbekleding tot het meubilair, de tapijten en de lak: alle materialen en afwerkingen werden nauwgezet geselecteerd conform de duurzaamheidsvereisten. De Rockpanel platen werden gekozen om hun milieuprestaties en tijdloze uitzicht. “Aangezien het hoofdkwartier van Stebo werd ontworpen en gebouwd als een energieneutraal kantoor, werden alle materialen voor het exterieur en interieur in die optiek gekozen om zeker te zijn dat de ecologische voetafdruk tot het minimum werd beperkt,” verduidelijkt Rob Gijsenberg van Buro B Architecten. “Aangezien Rockpanel een BRE Global A+/A-rating heeft, draagt dit bij tot het duurzame aspect van het design.”

Voor de gevelbekleding werd Rockpanel Colours in de kleur Jet Black (RAL 9005) gekozen voor de zijdelingse verhogingen, en Rockpanel Woods in Rhinestone Oak voor de in het oog springende delen van de gevel. Het klassieke zwart vult het donkere dak van zonnepanelen aan terwijl het hout de bosrijke omgeving echoot. Om de buitenwereld naar binnen te brengen, werd de gevelbekleding in Rockpanel Woods ook doorgetrokken binnenin het gebouw voor de receptie. Het is niet alleen het materiaal zelf dat bijdraagt tot de duurzaamheidsdoelstellingen maar ook de manier waarop het werd gebruikt. “Toen we de verschillende patronen van Rockpanel creëerden, probeerden we materiaalverliezen te minimaliseren,” gaat Gijsenberg voort. “De Rockpanel RAL 9005 panelen (60 cm breed) werden parallel met de hoek van het dak geplaatst. De Rockpanel Woods panelen werden willekeurig geplaatst (rekening houdend met de constructie en standaard paneelafmetingen), zodat de meeste overschotten werden gebruikt.” Voordelen van Rockpanel zijn volgens hem verder nog de duurzaamheid en de beperkte onderhoudsvereisten, die bijdragen tot de levensduur van het gebouw. Gijsenberg: “De combinatie van goede designesthetiek, innovatieve technieken en duurzame materialen resulteerde in een erg eerlijk en duurzaam concept voor het Stebo-gebouw.”

GERELATEERDE DOSSIERS