Doorzoek volledige site
30 september 2014 | JOKE VERRETH

Spring van een klif en land in het bed van dit speciale Australische huis

Het buitenaanzicht Illustratie | Modscape
De inrichting van de verschillende verdiepingen Illustratie | Modscape
Het interieur van de woonkamer Illustratie | Modscape

Beeld het je in: elke dag wakker worden met een zicht van 180 graden op de oceaan, zonder uit je woonkamer te moeten komen. De eigenaars van het Cliff House, dat momenteel nog niet gebouwd is, hebben samengewerkt met het Australische Modscape om hun compacte droomhuis te ontwerpen, dat nauwkeurig geplaatst is boven open water, hangend aan de rand van een klif. 

Het Cliff House herdefinieert ‘gevaarlijk wonen’ met zijn grote ramen van de vloer tot aan het plafond en de fijne ijzeren steunen die het verschil maken tussen naar ‘Jaws’ kijken en er effectief in meespelen.

Het huis, dat vier verdiepingen telt, bevindt zich onder een garage voor twee auto’s bovenop de klif, haast onzichtbaar van veraf. Net als in een James Bond - film wordt de auto bovenop het huis geparkeerd. Van daaruit kan de bewoner het huis betreden langs een discreet gebouwde trap, die naar de ruimte eronder leidt. Eens hij binnen is, ontdekt hij panoramische uitzichten in elk van de glazen ruimtes. De ruimtes zijn zo op elkaar gestapeld dat ze meer privé worden naarmate je daalt. De keuken bevindt zich boven de woonkamer. Daaronder bevinden zich de slaapkamers, met eronder nog een privé terras. Het huis, dat bescheiden is in de omvang, bevat een volledige keuken, een eetkamer, drie slaapkamers, twee badkamers en een spa op het openluchtterras.

Modscape staat bekend voor zijn modulaire ontwerpen, waarbij duurzaamheid en snelheid centraal staan, en heeft daar ook zijn naam aan te danken. Modscape stond voor de uitdaging om zijn typische modulaire ontwerp te herdenken voor het Cliff House, wegens de afgelegen locatie ervan aan de kust van Australië. Het huis zal bestaan uit verschillende modulaire units die op elkaar gestapeld worden en vastgemaakt worden aan de zijkant van de klif, met behulp van speciaal ontworpen stalen pinnen. Om rekening te houden met de extreme weersomstandigheden aan de kust wordt de wand aan de kant van de oceaan smaller naar de wand aan de klifkant toe, waardoor een hoekig glasgordijn ontstaat aan de binnenkant van het huis.

Het huis werd ontworpen om zeepokken na te bootsen die vasthangen aan de romp van een schip, vandaar de positie onder de rand van de klif. De ontwerpers bij Midscape beschrijven het huis als " een natuurlijke aanvulling van de rotswand, eerder dan een toevoeging aan het landschap, waarbij een absolute verbinding met de oceaan wordt gecreëerd”. Het enige wat nu nog ontbreekt is James Bond in hoogsteigen persoon en een onzichtbare Aston Marton in de garage...