Doorzoek volledige site
02 oktober 2014 | KEVIN MOENS

Staten-Generaal: Ruimteregie in Limburg

Illustratie | Arcade Arcadia van C.T. Architects

De intussen al derde Staten-Generaal van de Limburgse architectuur is een overlegmoment met focus op de Limburgse leefomgeving. Dit najaar op 22 oktober focust de organisatie op de ruimteregie in Limburg onder het motto ‘Limburg maken we samen’.

‘Ruimteregie’ is een woord dat past bij de ambitie van Limburg. Gezamenlijke uitdagingen worden bovenlokaal aangepakt, om zo te komen tot duurzame ruimtelijke winst. De Staten-Generaal onderzoekt wat ruimteregie is. Hoe werkt het? Wat zijn de spelregels? En wie werkt er aan mee?

Dat gebeurt op basis van concrete ontwerpuitdagingen die de voorbije maanden op tafel lagen in een aantal ateliers. Atelier Sint-Barbara ging de discussie aan over de toekomst van het Eisdense mijnerfgoed. Atelier Alberthaven zocht naar koppelingen tussen water, wonen, groen, industrie, … Ook de ateliers Reigersvliet, Blondeswinning en N75/N702 zochten naar meerwaarde op het Limburgs grondgebied. De inzichten uit deze ateliers zetten ons verder op weg naar een sterke leefomgeving.

Ook de vorige jaren werd er al hard nagedacht over het versterken van de Limburgse leefomgeving. Zo kwam de nood aan een Provinciaal Bouwmeester boven water. Deze zomer deed Architectuurwijzer hierover een bevraging bij de 44 Limburgse gemeenten. Op de Staten-Generaal bespreken een aantal burgemeesters de resultaten.

 

Sprekers uit Zürich en Londen

Architectuurwijzer nodigt twee bureaus uit die balanceren op de grens van ontwerp en onderzoek: Urban Think-Tank (Caracas/ETH Zürich) en 00:/ (Londen). Beide bureaus verzoenen een ruimtelijke praktijk met een maatschappelijke aanpak. Urban Think-Tank verwierf internationale bekendheid met onderzoek naar de door squatters ingepalmde Torre David in Caracas (Venezuela) – een studie gelauwerd met de Gouden Leeuw. Het onderzoekslab van 00:/ publiceerde in 2011 het Compendium for the Civic Economy, een bloemlezing van maatschappelijk-ruimtelijke acties ten dienste van lokale gemeenschappen.

De lezingen worden gevolgd door een debat waarin de internationale gasten met Limburgse actoren in gesprek gaan over complexe ruimtelijke uitdagingen in Limburg.

  • Staten-Generaal woensdag 22 oktober 2014, 14u45, C-mine cultuurcentrum Genk
  • De lezingen met Urban Think-Tank en 00:/ starten om 20u15
  • Inkom is gratis
  • Reserveren voor namiddag- en/of avondprogramma via c-mine bezoekersonthaal@genk.be