Doorzoek volledige site
02 oktober 2014 | JOKE VERRETH

Het Sharifi-ha House

Illustratie | ArchDaily
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Nextoffice
Illustratie | Arch Daily

Onzekerheid en flexibiliteit liggen aan de basis van het ontwerpconcept van het Sharifi-ha House, ontworpen door architecte Alireza Taghaboni van Nextoffice. Zowel de ruimtelijke kwaliteiten van het interieur als de formele configuratie van de buitenkant hebben rechtstreeks te maken met de verplaatsing van draaiende blokken, die ervoor zorgen dat het gebouw open of gesloten is, introvert of extravert. Deze veranderingen kunnen plaatsvinden naargelang het wisselen van de seizoenen of in functie van het gebruik van de ruimtes.

Het ontwerp: open of gesloten

De open-en geslotenheid van het gebouw is een referentie naar traditionele Iraanse huizen, waarin de manier van wonen aangepast wordt aan de seizoenen. De huizen hebben namelijk zowel een woonkamer voor de winter (Zemestan-Neshin) als een woonkamer voor de zomer (Taabestan-Neshin).

Tijdens de zomer is het Sharifi-ha House een open en transparant gebouw met wijde, grote terrassen. Tijdens Teherans koude, sneeuwrijke winters, daarentegen, sluit het gebouw. Dan zijn er zo weinig mogelijk openingen en de wijde zomerterrassen verdwijnen. Het gebouw vangt het zonlicht dan op doorheen de ruimte van de centrale leegte, die ook de twee vaste delen van het gebouw verbindt met elkaar door middel van opgehangen bruggen. Dit project daagt de concepten van intro-en extraverte typologie uit om zo tot een ruimtelijke transformatie te komen van een residentieel gebouw dat steeds verandert.

De indeling van het huis

Het huis bestaat uit zeven verdiepingen. In de twee kelderverdiepingen kan de familie gezellig spelletjes spelen, maar je kan er ook fitnessen en naar de welness gaan. Er komt voldoende daglicht binnen dankzij de beelden van de glazen fontein die de schittering van het water doorheen de hele ruimte weerkaatsen. Op de gelijkvloerse verdieping is er een parking en ook de kamers voor de huishoudelijke hulp zijn daar gevestigd. Alle openbare activiteiten vinden plaats op de eerste en tweede verdieping en het privéleven van de familie speelt zich af op de derde en vierde verdieping.

Het huis past zich aan aan de functionele noden van haar gebruikers. Zo kan de gastenkamer op de tweede verdieping een andere functie krijgen als er geen gasten zijn. Ook de inrichting van de kantoren en de ontbijtkamers (draaiende ruimtes op de eerste en derde verdieping) kan naar wens veranderd worden. Er zijn dus altijd andere scenario’s mogelijk, naargelang het seizoen en de lichtinval. Enkele van die scenario’s werden al opgenomen in het gebouwbeheersysteem van het project.

De technische aspecten

De gebruikte techniek voor de draaiende mechanismen is een erg simpele techniek, die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor draaiende theaterpodiums en draaiende vloeren bij autotentoonstellingen. De trapleuningen van het huis zijn plooibaar en om de binnenkomende lucht te controleren, werden de hoeken van de draaiende blokken verfijnd.

Na het digitaal modelleren van de structuur, werden een reeks SAP2000-analyses uitgevoerd om de statische en dynamische prestaties van het voorgestelde systeem te onderzoeken. Het Duitse productiebedrijf hield tijdens het hele proces rekening met de voornaamste eigenschap van de structurele samenstelling van het gebouw, met name dat het deels beweegbaar is. De zwaarste ladingen worden allen gedragen door de balken in de woonkamers. Bij het ontwerp van het huis werd ook rekening gehouden met de controle van mogelijke vibraties, om structurele vervormingen in de draaiende blokken tegen te gaan.