Doorzoek volledige site
07 oktober 2014 | JOHANNES VAN CAUWENBERGHE

25 jaar Mies van der Rohe Award in Museum M

Om het 25-jarige jubileum van de Mies van der Rohe Award te vieren, toont de tentoonstelling ‘European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award’ een retrospectieve van alle winnende projecten uit de 12 voorgaande edities. Deze tentoonstelling brengt een topverzameling van opvallende hedendaagse architectuurprojecten samen in M - Museum Leuven. Een eerbetoon aan Europa’s beste gebouwen.

De “European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award” is vandaag de meest bekende en prestigieuze Europese prijs voor hedendaagse architectuur. Om de twee jaar, nu sinds 25 jaar, selecteert de prijs vernieuwende architectuur van visionaire architecten. Op de lijst van vorige winnaars prijken toparchitecten als David Chipperfield, Rem Koolhaas en Zaha Hadid.

Veertig genomineerde projecten van de jongste editie werden in een reizende tentoonstelling bijeengebracht, die ook in M – Museum Leuven, als enige plek in de Benelux, een halte krijgt. De expo is een showcase van opvallende hedendaagse architectuur uit alle hoeken van Europa, samengevat in beelden, maquettes en bondige teksten. De laureaat krijgt een ereplaats: een internationale jury koos als hoofdwinnaar het Harpa concertgebouw en conferentiecentrum in Reykjavic van het Deense architectenbureau Henning Larsen Architects. Het concertgebouw heeft volgens de jury het havengebied van Reykjavik opgewaardeerd en vormt een mooie transitie naar het bruisende stadsleven.

Ook Belgische projecten kan je bij de genomineerden vinden, waarbij de Stadshal in Gent van Robbrecht en Daem/Marie-José Van Hee architecten het tot finalist schopte.

De tentoonstelling krijgt dit jaar een bijzondere uitbreiding: om het 25-jarig jubileum van de award in de verf te zetten, toont deze tentoonstelling bovendien een retrospectieve van alle winnende projecten uit de 12 voorgaande edities. Bij de tentoonstelling hoort tot slot een catalogus en een extra jubileumpublicatie die beide verkrijgbaar zijn in M – Museum Leuven.

 

Openingsdebat ‘Breaking New Ground’

Op donderdag 9.10.2014 opent de tentoonstelling met het openingsdebat ‘Breaking New Ground’ over 25 jaar bouwen in Europa. Het wordt een gesprek over iconische gebouwen en publieke ruimten en de ontwikkeling van een Europees architecturaal gemeengoed, maar ook een reflectie over de lacunes en de urgentie van nieuwe inhouden voor de Europese bouwopgave. Dit debat vindt plaats om 20u in Forum M van Museum Leuven.

Sprekers: Dietmar Steiner (Az W, Wenen); Shane O’Toole (Dublin); Paul Robbrecht (Robbrecht & Daem architecten); Freek Persyn (51N4E) / Moderator: Marc Dubois

 

De tentoonstelling loopt tot 30.11.2014.

Meer info: www.miesarch.comwww.mleuven.be en info@stadenarchitectuur.be