Doorzoek volledige site
10 oktober 2014 | KARI FEYS

Energieneutrale studentenresidentie Vaartstraat#94 in Leuven

Studentenresidentie Vaartstraat #94 combineert twee van Leuvens toekomstwensen: extra kamervoorzieningen voor studenten en klimaatneutraal worden. Illustratie | VK

Studentenresidentie Vaartstraat #94 combineert twee van Leuvens toekomstwensen: extra kamervoorzieningen voor studenten en klimaatneutraal  worden. Op donderdag 25 september opende de energieneutrale studentenhuisvestiging die werd ontworpen door architectenbureau Jaspers-Eyers. VK stond dan weer in voor het energieconcept, de speciale technieken en de studie akoestiek. De stad en de KU Leuven bekwamen met de residentie 256 nieuwe studentenkamers.

Klimaatneutrale studentenresidenties

Stad Leuven en de KU Leuven willen tegen 2015 3500 extra kamers realiseren voor op kot gaande studenten. Om het tekort aan kamers op te vangen zonder de woningmarkt verder te belasten, werkten ze samen een beleid uit. Gezinswoningen die in kamers worden opgedeeld zullen vanaf 2015 uit het beeld verdwijnen. In de plaats daarvan kunnen studenten in de toekomst terecht in studentenresidenties van zo'n vijftig tot driehonderd kamers. Deze zullen voldoen aan strenge kwaliteitseisen van de KU Leuven wat betreft oppervlakte, voorzieningen, inrichting en beheer. Tegen 2030 wil de stad ook klimaatneutraal worden. De nieuwe studentenhuisvestiging Vaartstraat#94 voldoet aan beide toekomsteisen.

Indeling

De nieuwe residentie bestaat uit 256 kamers verdeeld over twintig leefunits. Elke leefunit heeft een eigen toegang en bestaat uit elf tot veertien kamers met een eigen keuken, bergruimte en gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bestaande uit een badkamer met douche en lavabo en een afzonderlijk toilet. Bovendien zijn het gemeenschappelijk sanitair en de kamers aangepast aan rolstoelgebruikers. Veel kamers zijn ook voorzien van eigen sanitair. De gelijkvloerse verdieping huisvest de conciërge en op niveau -1 is er een ontspanningsruimte met een homecinema systeem, pingpongtafel, pooltafel, meubilair en sanitair. Alle kamers zijn voorzien van minstens twee ramen voor een optimale lichtintreding.

Uitzicht

Het gebouw bevindt zich op een terrein van 5620m² waar voordien de hoofdzetel van brouwerij Inbev te vinden was. Het project Vaartstraat#94 betreft de conversie en renovatie van het oude kantoorgebouw. Het betonskelet van dat gebouw wordt behouden en de gevel is uitgevoerd in bruinrood metselwerk met accenten in natuursteen. Het gebouw is afgewerkt met natuurlijke materialen met een eigentijdse toets en warme uitstraling.

Bijna-EnergieNeutraal

Het residentiële gebouw heeft een energieneutrale waarde van E0. Dankzij passieve maatregelen zoals isolatie met een K-peil van 16, een minimum aan koudebruggen, een hoge luchtdichtheid, een ventilatiegroep met 85% warmteterugwinning en optimale beglazing die voldoende daglicht binnenlaat, warmteverliezen beperkt en oververhitting voorkomt, wordt de energievraag minimaal gehouden. De resterende vraag wordt ingevuld met hernieuwbare (zonne-)energie. De thermische zonnecollectoren op het dak zorgen voor de productie van warm water en de fotovoltaïsche panelen met een rendement van 17% regelen de productie van elektriciteit. Het mechanische ventilatiesysteem en het sanitair warmwatersysteem zijn verder gecentraliseerd voor het volledige gebouw. Ook aan de akoestische prestaties van de gemeenschappelijke wanden werd specifieke aandacht besteed. Comfort en gezondheid van de eindgebruikers waren telkens de belangrijkste doelpunten.