Doorzoek volledige site
12 oktober 2014 | JORIS VLIEGEN

NAV organiseert infosessies rond balkons en borstweringen

Illustratie | BURO II & ARCHi + I
Zuidzicht Hasselt, arch. BURO II & ARCHI+I Illustratie | Decomo

NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, houdt dit najaar enkele infoavonden om ontwerpers up-to-date te houden rond balkons en borstweringen. De prestatie-eisen voor hedendaagse gebouwen nemen fors toe, waardoor ook de opvatting en detaillering van balkons niet aan deze evolutie ontsnappen. Naast stabiliteit en isolatie vereisen brandveiligheid, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid de nodige aandacht van ontwerpers.

Typologie, pathologie en aandachtspunten

Tijdens de infosessies lichten experts verschillende aspecten toe omtrent balkons: van individuele balkons tot balkongalerijen, met of zonder afdichting... Ten eerste komt de typologie van balkons aan bod, met daarbij uitvoerige aandacht voor de te respecteren aandachtspunten tijdens het ontwerp. Ten tweede volgt, in het kader van de toekomstige herziening van de NBN B03-004 'Borstweringen voor gebouwen', een toelichting van de belangrijkste eisen rond de minimale beschermingshoogte, de geometrie en de mechanische weerstand. Ten slotte heeft de sessie belangstelling voor de belangrijkste vragen rond schade aan balkons en borstweringen: de herstelling van bijvoorbeeld beton na aantasting, de gehanteerde materialen voor borstweringen, de huidige eisen op vlak van isolatie en de stappen naar een waterdicht ontwerp.

Praktisch

Architecten, ingenieur-architecten en hun medewerkers kunnen de infoavond volgen op 3 november in Nazareth, op 18 november in Leuven of op 24 november in Antwerpen. De sessie komt tot stand in samenwerking met Aluform, CBR, FEBELARCH, Plakabeton en Sika. De infosessie is gratis voor NAV-leden, terwijl niet-leden 15 euro betalen. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via de website, waarop ook het volledige programma beschikbaar is.

GERELATEERDE DOSSIERS