Doorzoek volledige site
12 oktober 2014 | JORIS VLIEGEN

Duco zet in op bijna-energieneutraal (BEN) bouwen

Vanaf 2021 zal bijna-energieneutraal bouwen de standaard voor nieuwbouwwoningen vormen. Illustratie | Duco

Duco Ventilation & Sun Control, ontwikkelde enkele uitgewerkte concepten om woningen met vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen aan de toekomstige eisen van bijna-energieneutraal bouwen te laten voldoen. Duco ontving voor zijn werk op vlak van bijna-energieneutraal bouwen een officiële erkenning van het Vlaams Energieagentschap (VEA).

 

Zowel het Duco Comfort System (tot 21 E-peilpunten winst) als het volledig elektronisch gestuurde DucoTronic System (tot 26 E-peilpunten winst) draagt bij aan een energiezuinige en gezonde woning. 

 

BEN-principes

Bijna-energieneutraal bouwen betekent dat gebouwen weinig energie verbruiken voor ventilatie, verwarming, koeling en warm water. Groene energiebronnen zorgen voor de resterende energie die nog nodig blijkt. Vanaf 2021 zal bijna-energieneutraal bouwen dan ook de standaard voor nieuwbouwwoningen in Europa vormen. BEN-woningen hebben recht op stevige premies, korting op de onroerende voorheffing en een extra voordelig bouwkrediet bij sommige banken. Extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf dus terug.

Energievereisten

Om van die lage energiefactuur te kunnen genieten, moeten BEN-woningen wel aan enkele belangrijke eisen voldoen. Zo moet het E-peil een waarde van E30 of lager bereiken. Ook isolatie (K40) en hernieuwbare energie zijn aan enkele voorwaarden gebonden. Daarnaast speelt ventilatie een vooraanstaande rol in bijna-energieneutraal bouwen. De toepassing van vraagsturing op basis van CO2- en vochtmeting zorgt ervoor dat de ventilatie enkel waar en wanneer nodig en in de juiste hoeveelheid werkt.

GERELATEERDE DOSSIERS