Doorzoek volledige site
15 oktober 2014 | PHILIPPE SELKE

Een gloednieuw commissariaat voor politiezone Brussel-Noord

Illustratie | ADE
Illustratie | ADE

Het Politiecollege van de Zone Brussel-Noord kondigt aan dat tegen 2017 een nieuw commissariaat wordt gebouwd. Zowel op architecturaal vlak als qua politionele functies, gebruiksvriendelijkheid, technologieën en werkomstandigheden heeft dit project een grote waarde. Het commissariaat zal aan het einde van de Brabantstraat liggen, in een wijk die in volle verandering is. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau A.D.E. Marc Stryckman & Partners

Het nieuwe commissariaat wordt gebouwd op een steenworp afstand van het Noordstation, op de hoek van de Brabantstraat, de Plantenstraat en de Weidestraat (grondgebied Sint-Joost). Het gebouw zal in totaal 3.815 m² groot zijn (bovengronds bouwwerk). Het wordt een samenwerking tussen de overheid en de private sector, en is bestemd voor een gemengd gebruik. Zo wordt de benedenverdieping heringericht: als hotel en komen er behalve het commissariaat ook zeven appartementen in het pand.

Historisch gezien past dit project in een promotieovereenkomst voor de aanneming van werken die werd bepaald als ontwerp, constructie en financiering. De Ondernemingen Jacques Delens sleepten deze opdracht samen met het architectenbureau A.D.E. Marc Stryckman & Partners in de wacht.

 

Architecturale visie

Momenteel bevinden zich op het vastgelegde terrein een deel van het Hotel Chao Chow Palace (benedenverdieping), twee huizen, een opslagplaats en een braakliggend terrein. Bij de afmetingen van het nieuwe project is rekening gehouden met de verschillende bestaande afmetingen rond het gebouw, die van de tegenoverliggende gebouwen van de site en die binnen in het huizenblok. Zo willen de architecten die het project in goede banen leiden de volumes geleidelijk opbouwen en zo de aanpalende gebouwen verbinden met het nieuwe pand. Er zal rekening worden gehouden met de lagere gebouwen rond de site.

Er bestaat namelijk een hoogteverschil van 2 meter tussen de Brabantstraat (lage kant) en de Plantenstraat (hoge kant). “Het toekomstige gebouw zal een lege plek binnen de gemeente Sint-Joost-ten-Node opvullen. Dankzij het geplande project wordt het huizenblok afgewerkt en gaat de uitstraling van de wijk erop vooruit ”, zo verduidelijkt Marc Stryckman van het bureau ADE Marc Stryckman & Partners, de architect die verantwoordelijk is voor het project.

De zeven geplande woningen zijn verdeeld over de verdiepingen B+5 en B+6, en zijn gericht naar de Weidestraat of de Plantenstraat. De appartementen die op de hoek zullen komen, hebben geen noord-zuid- of oost-westverbinding (maar hebben net als de andere appartementen wel twee gevels). Dit in tegenstelling tot de andere woningen, die wel een noord-zuid- of oost-westverbinding hebben. Alleen de appartementen op de hoek van het gebouw beschikken over een terras dat naar het zuid-oosten is gericht.

 

1 gebouw, 2 functies, 2 toegangen

Dit nieuwe gebouw strekt zich uit over verscheidene percelen en zal uit meerdere volumes bestaan. Vanaf 2017 zal het twee heel verschillende functies vervullen: enerzijds komt een woongedeelte met zeven appartementen en anderzijds het nieuwe commissariaat van de Politiezone Schaarbeek - Evere - Sint-Joost. Uit veiligheidsoverwegingen zullen deze twee functies afzonderlijk worden vervuld binnen hetzelfde gebouw dankzij een gescheiden verkeer (lift en trap) en bijzonder goed van elkaar gescheiden verdiepingen.

De toegangen tot het gebouw zullen worden georganiseerd op basis van de drie straten rond de site. Zo zal in elke straat een andere toegang tot het gebouw te vinden zijn. Dit betekent dat de bezoekers van de verschillende zones in het gebouw elkaar nooit zullen kunnen kruisen:

 

  • Politiecommissariaat: ingang voor de bezoekers via de Brabantstraat
  • Politiecommissariaat: ingang voor het politiepersoneel via de Plantenstraat
  • Woningen: ingang voor de bewoners gepland via de Weidestraat

Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek en voorzitter van het College van de politiezone vertelt: “We hebben aan de vastgoedpartners en de architecten gevraagd om een geschikt terrein in de wijk te zoeken. Ze moesten een vernieuwend project voorstellen met een goede zichtbaarheid dat perfect ingepast kon worden in de wijk. In de eerste plaats moet het uiteraard een ‘slimme’ werkplek zijn die inspeelt op de noden van de medewerkers, maar ook op die van de burgers die langskomen. Het voorgestelde project voldoet aan deze beschrijving en kan alle functies van een commissariaat vervullen.”

Het commissariaat zal uit drie verschillende zones bestaan: een zone die toegankelijk is voor het publiek en het personeel, een zone die uitsluitend is voorbehouden aan het personeel en een laatste zone die bedoeld is voor personen die van hun vrijheid zijn beroofd. Het commissariaat zal worden uitgerust met de modernste technologieën. De kostprijs van dit nieuwe gebouw wordt geraamd op € 8.500.000. Het wordt daadwerkelijk in gebruik genomen in de loop van 2017. Het pand zal voldoen aan de strengste milieunormen.