Doorzoek volledige site
20 oktober 2014 | KEVIN MOENS

Blauwe steen in een unieke vorm

Naar aanleiding van de BIENNALE INTERIEUR 2014 in Kortrijk verlegt Carrières du Hainaut zijn grenzen: een verrassende samenwerking met de Belgische ontwerpster Fabienne Delvigne mondt uit in een originele interpretatie van blauwe steen en een nooit eerder gezien designconcept. 

Aan de ene kant is er Carrières du Hainaut, producent van de blauwe steen uit Henegouwen. Aan de andere kant is er Fabienne Delvigne, ontwerpster van lichte, luchtige hoofddeksels en gebrevetteerd hofleverancier. Wat de link is tussen de twee namen? “Een aangeboren gevoel voor schoonheid en raffinement, massa’s vindingrijkheid, grenzeloze creativiteit ten dienste van de nobelste materialen en een flinke dosis lef,” klinkt het.

In 1888 werd Carrières du Hainaut opgericht. Een eeuw later gaat het bedrijf een nieuwe uitdaging aan : het wil zijn product niet enkel toegepast zien in gebouwen en architecturale realisaties, maar het ook de wereld van design en decoratie binnenloodsen. Bij wijze van verrassing slaat de onderneming een brug naar een totaal andere wereld: het vroeg aan de Belgische modeontwerpster Fabienne Delvigne om creatief aan de slag te gaan met de Blauwe Steen uit Henegouwen. Ze ontwierp een 80m2 grote stand voor het bedrijf op INTERIEUR 2014.

“We moesten op zoek naar nieuwe technieken om courbes en contre-corubes tot stand te brengen in een materiaal dat doorgans heel rechtlijnig bewerkt wordt. Dat vereiste heel wat denkwerk,” vertelt Jan Devroey, brand manager van Carrières du Hainaut.

Het resultaat is een bijzonder enscenering: twee stenen wanden van 11 meter lang, een subtiel en luchtig lijnenspel van een vijftiental blokken van 8 centimeter dik, zorgvuldig aan elkaar vastgemaakt om vloeiende bogen te vormen. De hele compositie weegt 16 ton en vereiste bijna 6 maanden voorbereiding.

“Voor de vloer van d stand hebben we gekozen voor EnoPasso-tegels,” legt Jan uit. “Deze donkergrijze tot satijnzwarte vloertegel weet een verouderd patina op het tegeloppervlak perfect te combineren met de moderne toets van de niet-verouderde, gezaagde randen. Helemaal in lijn met de huidige trends.” Deze gladde en donkere tegel contrasteert subtiel met de indrukwekkende verticale structuur die lichtgrijs van kleur is en korrelig aanvoelt.

De achterwanden van de stand zijn bekleed met een uitzonderlijke stof: met een geweven zilvergrijze, natuurlijke bananenvezel. “Het is een materiaal waar ik dol op ben en dat bovendien heel wat gelijkenissen vertoont met de blauwe steen: allebei schitteren ze en tonen ze kleine glinsteringen. Zelfs de kleur zit in hetzelfde blauwgrijsgamma,” aldus nog Fabienne Delvigne. Om de 54m2 grote wanden van de stand te belden waar niet minder dan 165 strekkende meter textiel nodig.

U kunt de stand van Carrières du Hainaut van 17 tot 26 oktober 2014 bezoeken in hal 2, stand 209.