Doorzoek volledige site
22 oktober 2014 | KEVIN MOENS

URA licht werkmethodiek toe tijdens lezing Tussenstand

Illustratie | Filip Dujardin

Op donderdagavond omstreeks 20u00 is de Budafabriek in Kortrijk the place to be. Architectenbureau URA geeft er dan een lezing waarin het dieper ingaat op de tussenstand van zijn werkmethodiek en zijn uitgebreid oeuvre. 

De avond kadert binnen de Week van het Ontwerpen, en is een samenwerking met Leiedal en Designregio Kortrijk. Het is ook niet toevallig dat URA als spreker voor een architectuurlezing werd uitgenodigd, aangezien zij momenteel in Kortrijk met twee projecten actief zijn, namelijk Groeningeheem, de nieuwe jeugdherberg en het nieuwe woonzorgcentrum aan de Houtmarkt. Dit zijn slechts twee projecten uit het indrukwekkende oeuvre van URA.

Niettegenstaande de grote verscheidenheid in schaal en programma, lichten ze tijdens hun lezing een tussenstand van hun werkmethodiek toe. URA onderzoekt immers universele oervormen die op een hedendaagse manier vertaald worden naar een precieze identiteit in een specifieke context. Het universele is volgens hen te zoeken in het heel specifieke. Door sferen of functies tegenover elkaar te plaatsen, genereren ze een uitdagende dialectische beelding.

De projecten zijn voldragen, doordacht, bedacht en onderzocht. Die grondigheid laat zich in hun werk heel sterk voelen en geeft een immense innerlijke rust.

Praktisch info vindt u hier terug. 

URA werd in 2003 opgericht in Brussel door Yves Malysse (1973), Kiki Verbeeck (1974) en Joost Verstraete (1974). Alle drie studeerden architectuur aan Sint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap en Kunst in Gent. Yves Malysse werkte voor diverse architecten, waaronder MVRDV (Rotterdam) en Crepain (Antwerpen). In 2007-2008 gaf hij les aan de TU Delft en van 2008-2011 aan de Academie voor Bouwkunst Rotterdam. Sinds 2014 is hij gastdocent aan KUL LUCA. Kiki Verbeeck werkte voor uapS (Parijs), LABFAC (Parijs), OMA (Rotterdam) en Baines (Brussel). In 2002 behaalde ze een Master architectuurtheorie aan de KU Leuven. Sinds 2010 geeft Kiki Verbeeck ontwerpbegeleiding aan de KUL ingenieurswetenschappen. Beide treden op als jurylid voor diverse instanties en instituten. Joost Verstraete werkte eerst met FCJZ Zhang Yung in Peking (China) en vervolgens bij Architettura (Gent). In 2009 verliet hij België met zijn gezin en sindsdien leiden Yves Malysse en Kiki Verbeeck het bureau.