Doorzoek volledige site
03 november 2014

RADAR architecten steekt sociaal centrum in Merksplas in een nieuw jasje

De voormalige rijkswachtkazerne in de dorpskern van Merksplas werd omgebouwd tot een sociaal huis met een oppervlakte van 615 m2. Het bestaande deel bestond uit metselwerk, voor de uitbreiding werd geopteerd voor houtskeletbouw. Voor zowel het dak als de gevel opteerde RADAR architecten voor de donkergrijze Alterna-lei van Eternit. Bureau Bouwtechniek nam binnen het bouwteam de projectondersteuning voor zijn rekening. 

Met zijn uniforme, uit slechts één materiaal bestaande buitenschil steekt dit sociaal huis duidelijk af tegen zijn omgeving die door een grote diversiteit aan kleuren en materialen wordt gekenmerkt. Gevels en dak werden daarbij met donkere vezelcementleien bekleed.

Opvallend is verder het spel met de hellende daken dat de dominante dakvorm van de omgeving weliswaar herneemt, maar door het naar boven stekende dak van de aanbouw ook fraai varieert.

Het compacte bouw volume zorgt ten slotte voor een gering warmteverlies en door de voorgeplaatste gevelbekleding uit vezelcementleien kon de constructie doorlopend geïsoleerd worden. 

GERELATEERDE DOSSIERS