Doorzoek volledige site
04 november 2014 | JOKE VERRETH

Het Everyman Theatre van Haworth Tompkins wint de RIBA Stirling Prize van 2014

De winnaar van de Stirling Prize 2014: het Everyman Theatre van Haworth Tompkins. Illustratie | Arch Daily (Philip Vile)
De winnaar van de Stirling Prize 2014: het Everyman Theatre van Haworth Tompkins. Illustratie | Arch Daily (Philip Vile)
De winnaar van de Stirling Prize 2014: het Everyman Theatre van Haworth Tompkins. Illustratie | Arch Daily (Philip Vile)
De winaar van de Stephen Lawrence Prize: House No.7 van Denizen Works. Illustratie | Arch Daily (David Barbour)
De winnaar van de Manser Medal: Stormy Castle van Loyn & Co. Architects. Illustratie | Arch Daily (Charles Hosea)
Klant van het jaar: Manchester Metropolitan University, klant van Feilden Clegg Bradley‘s Manchester School of Art. Illustratie | Arch Daily (Hufton + Crow)

Het Everyman Theatre van Haworth Tompkins heeft de RIBA Stirling Prize van 2014 gewonnen. De andere genomineerden waren Zaha Hadid, Renzo Piano, Mecanoo, O’Donnell + Tuomey en Feilden Clegg Bradley

Het resultaat werd aangekondigd door RIBA’s voorzitter, Stephen Hodder op een evenement in het hoofdkantoor in Londen. Hodder zei dat: “Haworth Tompkins het perfecte evenwicht tussen continuïteit en verandering had gevonden” en noemde het plan “een revolutionair voorbeeld van een gewaagd, dapper en erg duurzaam groot openbaar gebouw in een historisch stadscentrum”. 

 

De RIBA Stirling Prize

De Stirling Prize, die beschouwd wordt als de meest prestigieuze award voor architectuur in Engeland en ook op wereldschaal tot de meest prestigieuze awards voor een individueel gebouw hoort, wordt jaarlijks uitgereikt aan “het gebouw dat de grootste bijdrage heeft geleverd aan de evolutie van de architectuur dat jaar”. Dat het Everyman Theatre de award wegkaapte, was ietwat verrassend, aangezien bij de online stemming duidelijk werd dat de bibliotheek in Birmingham van Mecanoo de publieke voorkeur wegdroeg en dat het Saw Swee Hock studentencentrum van de London School of Economics, van O’Donnell + Tuomey, de favoriet was van de bookmakers.

 

Haworth Tompkins

Het is de eerste keer dat Haworth Tompkins de award wint. Daarvoor haalden ze wel al twee keer de shortlist: in 2007 voor het Young Vic theater in Londen en in 2009 voor hun Liverpool One Masterplan. Steve Tompkins, de directeur van Haworth Tompkins, beschreef de award bij ontvangst als “een belangrijke goedkeuring van ons ethos en een aanmoediging om verder te blijven werken zoals we bezig zijn, ondanks de druk die we allemaal voelen om sneller en eenvoudiger te werken.” Hij bedankte zijn klanten en de inwoners van Liverpool voor hun geduld tijdens het renovatieproces dat negen jaar duurde en om “het nieuwe gebouw in hun harten te sluiten.”

 

De jury

De jury dit jaar bestond uit Spencer de Grey (Foster + Partners), MJ Long (Long and Kentish Architects), Cindy Walters (Walters and Cohen), Stephen Kieran (Kieran Timberlake) en Sir Timothy Sainsbury (bouwheer en klant).

 

Andere nationale awards

Tijdens de ceremonie, kende RIBA ook de volgende nationale awards voor 2014 toe:

 

De Stephen Lawrence Prize: House No.7 van Denizen Works

“House No. 7 komt voort uit een rijke Britse traditie die gedefinieerd wordt door de ligging en de traditionele methodes van culturele planologie”, zei de oprichter van de Stephen Lawrence Prize, Marco Goldschmied. “Het herbouwde huisje en de nieuwe woonruimtes wikkelen slim ineen om in het centrum een intieme ruimte te creeëren waar daglicht binnenkomt. Het is een gevat antwoord op de functionele en logistieke uitdagingen van de locatie, oriëntatie en isolatie.”

 

De Manser Medal: Stormy Castle van Loyn & Co. Architects

“Dit is een gedurfd ontwerp in een zone in Wales waar normaal gezien meer conservatieve ontwerpoplossingen gebruikt worden ”, zei Michael Manser, de voorzitter van Manser Medal. “Ik was onder de indruk van de duurzaamheid van het project, met uitgebreide energie-, recyclage- en opwarmingsstrategieeën die geïncorporeerd werden in het ontwerp, wat van onschatbare waarde is.

 

De prijs voor de klant van het jaar: Manchester Metropolitan University, klant van Feilden Clegg Bradley‘s Manchester School of Art.

“Ik ben blij dat Manchester Metropoliton University erkend wordt voor zijn voortdurende inspanningen om het landgoed te innoveren en verbeteren”, zei de directeur van het RIBA, Harry Rich. “De gedurfde en opwindende gebouwen die ze laten bouwen komen ten goede aan deze en de volgende generatie studenten die in Manchester zullen studeren.”

 

Nieuwe awards

Op de ceremonie werd ook officieel aangekondigd dat vanaf 2015 de International Award de RIBA Lubetkin Prize zal vervangen en dat er een nieuwe “Test of Time Award” komt.