Doorzoek volledige site
12 november 2014 | JEROEN SCHREURS

ACV commercialiseert warmtekrachtkoppeling voor residentieel gebruik

Flowchart van warmtekrachtkoppeling

Het nakende stroomtekort deze winter jaagt vele mensen schrik aan. Nochtans bestaat er een oplossing die ons toelaat om te verwarmen én tegelijkertijd stroom op te wekken om het elektriciteitsnet energie-efficiënt te ondersteunen, zoals warmtekrachtkoppeling. ACV, de Belgische fabrikant van oplossingen voor warm water en verwarming, commercialiseert de EnerTwin micro-WKK. Dit toestel zet in op warmtekrachtkoppeling  voor residentieel gebruik.

Traditioneel wordt een stirlingmotor gebruikt in een micro-WKK, maar in de EnerTwin wordt beroep gedaan op een klassieke autoturbo. Deze meer dan beproefde techniek biedt volgens de producent betere prestaties tegen een lagere prijs dan de huidige micro-WKK toestellen en is nagenoeg onderhoudsvrij.


De generator wekt met 240.000 toeren per minuut elektriciteit op die wordt geconverteerd naar 230V/50Hz. Zo kan de consument die energie gebruiken of ze teruggeven aan het net. De hete gassen die daarbij ontstaan worden naar de warmtewisselaar gestuurd om het water van het verwarmingscircuit en/of het sanitaire water op te warmen. Voor elke 15kW aan warmte die de micro-WKK opwekt, levert de EnerTwin tegelijk 3kW aan stroom.


Als consumenten dit soort toestel installeren, helpen ze mee het distributienet te stabiliseren en stroomtekorten op te vangen.

GERELATEERDE DOSSIERS