Doorzoek volledige site
13 november 2014 | JEROEN SCHREURS

Cubity: Een nieuwe kijk op studentenhuisvesting

Interieur van een "Cube"
De gemeenschappelijke ruimte van 6 "Cubes"
Toiletruimte van een "Cube"

Cubity, een studentenhuis dat individuele woonruimte biedt op 16m2, is een ontwerp van de technische universiteit van Darmstadt. Duravit ondersteunt de ontwikkeling van dit eerste Plus Energie-huis ter wereld.

Gemeenschappelijke ruimte met 6 "Cubes"

De bouwwijze van het Plus-Energie-huis is gebaseerd op het concept "Dorp in huis": de gemeenschappelijke ruimte overheerst in het samenleven van de studenten. Om die centrale ruimte, ofwel "de marktplaats", groeperen zich zes "Cubes" van twee verdiepingen, die allemaal uit twee zelfstandige wooncellen bestaan. Naast de marktplaats kunnen de keuken, de galerij en het terras vrij benut worden door de bewoners. Iedere "Cube" heeft ook zijn eigen ingang. Daarnaast bieden alle "Cubes" een individuele plek voor private functies als slapen, werken en wassen.

Volgens Duravit passen "onze series Happy D.2 en Darling New perfect bij dit jonge, experimentele woonconcept van Cubity." Wastafels en compacte toiletten verhogen het comfort in de kleinste ruimte. Voor de woonruimte maakt Cubity op een oppervlak van krap 7.2m2 een speciaal ontwikkeld inbouwmeubel, dat gelijktijdig een bed, kast, stoel, tafel, verlichting, elektriciteit en opbergruimte omvat.

 

Uitvoering in winter 2014-2015

Na de eerste presentatie bij de Solar Decathlon Europe 2014 in Versailles wordt het Plus-Energie-huis op de Campus Lichtwiese in Darmstadt als "Living Lab" -zowel de energieke als sociale aspecten- getest. Het is de bedoeling om echt van start te gaan in van de winter van 2014-2015.

 

GERELATEERDE DOSSIERS