Doorzoek volledige site
13 november 2014 | JEROEN SCHREURS

Fotograaf Paul D'Haese brengt wonen in Tilburg en Turnhout in beeld

Groeseind Tilburg Illustratie | Paul D'Haese
Koolhoven Tilburg Illustratie | Paul D'Haese
Parkwijk Turnhout Illustratie | Paul D'Haese
Heizijdse Velden Turnhout Illustratie | Paul D'Haese

Tilburg en Turnhout hebben dezelfde zandgrond, dezelfde natuurlijke begroeiing, de mensen hebben een gelijkaardige inborst en hetzelfde geloof. Toch wonen we anders aan de andere kant van de grens. Voor architectuurcentra CAST (Tilburg) en AR-TUR (Turnhout) bracht fotograaf Paul D’Haese het wonen in beide steden op eigenzinnige wijze in beeld. De architectuurcentra tonen deze beelden in de tentoonstelling ‘Aan de andere kant: wonen in Tilburg en Turnhout in beeld’.

Fotograaf Paul D’Haese kreeg de opdracht om zes typische, en juist atypische, woonomgevingen aan beide zijden van de grens vast te leggen: in Turnhout de sociale woonwijk Parkwijk, de in ontwikkeling zijnde Heizijdse Velden en de binnenstedelijke buurt Meuletiende, in Tilburg de hergestructeerde wijk Groeseind, de historische linten en de Vinexwijk Koolhoven. D’Haese keek met een onbevangen maar kritische blik naar onze gebouwde omgeving. Zijn beelden zijn geometrisch en verstild, en nodigen uit om beter te kijken. Wonen we echt zo verschillend?

 

Pop-up expo in woning Parkwijk Turnhout

Een weekend lang nestelt AR-TUR zich in een woning in de Parkwijk in Turnhout, ter beschikking gesteld door huisvestingsmaatschappij de ARK. Deze sociale woonwijk met bijzondere architectuur van de Turnhoutse School is een van de locaties die Paul D’Haese fotografeerde. Zijn beelden leiden u door de kamers van het huis. Ook presenteert AR-TUR een cahier en architectuurkaart Wonen in de Kempen. 

 

29 en 30 november, 12.00 – 17.00 uur

expositie, woning Elandersplantsoen 1, Turnhout

zaterdag 29 november, 14.00 uur

Opening expo en presentatie Cahier en Architectuurkaart Wonen in de Kempen zondag 30 november, 14.00 uur rondleiding door de Parkwijk, met uitleg over de architectuur van de Turnhoutse School (inschrijven voor rondleiding via www.ar-tur.be)

 

Expo en reflectie in Tilburg

In Tilburg wordt naar aanleiding van de tentoonstelling verder gepraat, om zo nuance aan te brengen in het debat over het verschil tussen de Nederlandse en Vlaamse visies op woningbouw. CAST nodigt twee architecten uit: van beide zijden van de grens één. Allebei hebben ze ervaring met het werken in Nederland en Vlaanderen. In gesprek met elkaar en het publiek reflecteren zij op de verschillen en overeenkomsten. Wat kunnen Nederland en Vlaanderen van elkaar leren wanneer regelgeving, cultuur en esthetiek in woningbouw worden vergeleken?

Benieuwd naar de sprekers? Meer informatie en aanmelden: www.castonline.nl

10 en 11 december, 12.00 – 17.00 uur

expositie in CAST mobiel, terrein Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174

11 december, 19.00 – 21.00 uur

expositie en reflectie, Deprez gebouw, Lange Nieuwstraat 172-174