Doorzoek volledige site
25 november 2014 | KEVIN MOENS

Belgian Building Awards 2015: uw gebouw verdient erkenning

Op de Belgian Building Awards worden tijdens Batibouw jaarlijks ongeveer een tiental prijzen toegekend, waarvan de meest begeerde zeker die voor architectuur. Denkt u dat een woning of bedrijfsgebouw van uw hand hiervoor in aanmerking komt? Twijfel niet en schrijf het project in. 

De Architecture Awards

Niet minder dan 167 projecten, waaronder 79 residentiële en 88 niet-residentiële, werden op de editie van 2014 van de Architecture Awards voorgesteld. Dat is een stijging van 15% tegenover het jaar voordien. Hieruit blijkt dat het enthousiasme voor dit soort erkenningen nog altijd even groot is.

De meest recente uitdagingen van de economische crisis en de snelle evolutie van de energienormen zetten architecten elke dag opnieuw voor uitdagingen. En zoals wel eens wordt gezegd: hoe meer verplichtingen, hoe minder creativiteit. Daarom bieden de architectuurprijzen ontwerpers de kans om hun mooiste projecten te delen met collega’s en andere spelers uit de sector. Vandaag is de architect bij het ontwerp van zijn projecten meer dan ooit in staat om een echte meerwaarde te creëren door de architecturale taal heruit te vinden en verworvenheden en werkgewoontes voortdurend in vraag te stellen.

 

Een uniek uitstalraam

De Architecture Awards zijn een unieke gelegenheid uw competenties en vindingrijkheid als architect in de schijnwerpers te zetten. Jaarlijks telt de uitreikingsceremonie van de Awards enkele honderden gasten, onder wie talrijke beslissingsbevoegde personen van aanbestedende overheden en uit de bedrijfswereld. Ook alle vakpers en de gewone pers brengen verslag uit over het evenement. Elke grote periode uit de geschiedenis wordt gekenmerkt door een architecturale heropleving. De huidige voorwaarden voor bouw en renovatie van ons patrimonium vormen een vruchtbare grond voor een dergelijke vernieuwingsbeweging. Daarom moet hij zich kunnen uitdrukken opdat hij een nieuwe inspiratiebron is voor onze maatschappij. 

 

Wie kent wat toe?

  • Architecture Awards (in de categorieën “Residentiële gebouwen” en “Niet-residentiële gebouwen”): uitgereikt door het tijdschrift Ik ga Bouwen & Renoveren in samenwerking met een jury van reeds bekroonde architecten.
  • Design Award: uitgereikt door de Orde van Architecten en de Associatie van Interieurarchitecten (AiNB).
  • Innovation Award: toegekend door de Confederatie Bouw in samenwerking met het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).
  • Safe4zero Award: prijs van de Confederatie Bouw die een bouwbedrijf beloont dat zich onderscheidt op het vlak van veiligheid.
  • BouwGazellen (in de categorieën ‘Snelstgroeiende gevestigde waarde’ en ‘Snelstgroeiende starter’): toegekend door Trends Top.
  • International Award: prijs voor de beste internationale carrière, uitgereikt door Batibouw in samenwerking met de Orde van Architecten en de Confederatie Bouw.
  • Eco Award: prijs toegekend door Batibouw aan het meest milieuvriendelijke product.
  • Communication Awards (in de categorieën ‘Meest efficiënte beurscommunicatie’ en ‘Beste productpresentatie’): toegekend door Batibouw in samenwerking met vakmensen uit de communicatiesector.

 

Hoe deelnemen?

De wedstrijd staat uitsluitend open voor architecten en architectenbureaus, aangesloten bij de Belgische Orde van Architecten. Er zijn twee categorieën:

Residentieel Gebouw van het Jaar

Bouwde of renoveerde u onlangs een huis of appartement? Bent u tevreden over het resultaat, schrijf u dan in in de categorie ‘Residentiële gebouwen’. Uitsluitend projecten rond de bouw of renovatie van individuele en gegroepeerde woningen, opgeleverd in 2012 en 2014, komen in aanmerking.

Niet-residentieel Gebouw van het Jaar

Bouwde of renoveerde u in de afgelopen vijf jaar een niet-residentieel pand? Bent u fier op uw realisatie, schrijf u dan in in de categorie niet-residentiële gebouwen. Een unieke gelegenheid om uw organisatie meer naambekendheid te geven. De volgende projecten worden in aanmerking genomen: kantoren, fabrieken, scholen, openbare gebouwen, culturele centra,… opgeleverd tussen 2010 en 2014.

Wilt u uw realisaties tijdens Batibouw in de kijker plaatsen? Dien uw kandidatuur in vóór 30 november 2014, uitsluitend via deze link.

Elke architect mag verschillende projecten indien. Het volledige wedstrijdreglement vindt u hier terug.