Doorzoek volledige site
25 november 2014 | KEVIN MOENS

Designradiator Beams van VASCO bekroond met Red Dot Award

Een innovatief samenspel van stoere profielen, fijne accessoires én energiezuinigheid: de designradiator BEAMS van VASCO blijft ermee de prijzen opstapelen. Dit keer werd hij in het Duitse Essen bekroond met de prestigieuze Red Dot Award in de categorie Product Design 2014. Misschien wel de mooiste van allemaal, want er dienden maar liefst 1.816 fabrikanten, designers en architecten uit 53 verschillende landen hun project of product in bij Red Dot.

Het begint een indrukwekkend lijstje te worden voor de aluminium radiator van designer Wim Segers bij VASCO. BEAMS schreef in 2012 het Henry van de Velde Label op zijn palmares en voor zijn ecologische innovatie de Ovam Ecodesign Award. Zijn zegetocht ging zelfs tot in Polen, waar hij de Good Design Award 2014 in de wacht sleepte. En nu krijgt hij dus een plaats in het Red Dot museum in Essen, zowat de ‘hall of fame’ van industrieel design.

“Deze prijs is inderdaad de kers op de taart,” zegt CEO Patrick Nijs. “Red Dot is internationaal toonaangevend en voor ons dé erkenning als referentie in aluminium radiatoren. In onze nieuwe generatie brengen we design, kwaliteit en energiezuinigheid op een nieuwe manier samen. Kortom, geen betere stimulans om onze filosofie als trendsetter te blijven waarmaken.”

 

Innovatief contrast


BEAMS overtuigde de jury op meerdere vlakken. Zo robuust zijn uitstraling, zo verfijnd zijn de contrasterende handdoekbeugels als makkelijk wisselbare accessoires, in meerdere geometrische vormen verkrijgbaar in wit, zwart en het nieuwe duifblauw. Hij is driemaal lichter dan staal en daardoor eenvoudig door één persoon te installeren. En bovenal is BEAMS een energiezuinige uitblinker. Er zit slechts 2 liter water in en niet de gebruikelijke 10 liter, waardoor hij sneller op temperatuur is en tot 15% energie bespaart. Tot slot bestaat de BEAMS volledig uit aluminium, tot en met de verbindingen.
Na een lang leven is hij dan ook voor de volle 100% recycleerbaar.

Na een evaluatie van verschillende dagen hebben 40 leden van de Red Dot jury maar liefst 4.815 ontwerpen getest en geëvalueerd. Prof. Dr. Peter Zec, CEO of Red Dot, zei hierover: “Deze veertig experts hebben zeer zorgvuldig alle inzendingen bestudeerd. Enkel de allerbeste komen in aanmerking voor een label. De Red Dot heeft bijgevolg dan ook minder laureaten dan de meeste designcompetities. De winnaars mogen dus echt wel trots zijn. Tijdens ons slotgala zetten we hen uitgebreid in de bloemetjes.” 


• Richtverkoopprijs radiator: vanaf 512 EUR/excl. BTW.
• Afmetingen: van 320 (mm breed) x 1600 (mm hoog) tot 660 x 2200.
• Richtverkoopprijs accessoires, vanaf 108 EUR/excl BTW. 
• Accessoires: vierkant, rechthoek, enkel kort, enkel lang; kleuren: wit, zwart, duifblauw.