Doorzoek volledige site
26 november 2014 | KARI FEYS

Sanaksenaho Architects bedenkt met koper bedekte kapel met scheepsrompmodel

Het idee is om te wandelen door de schaduwrijke ruimten richting het altaar en het licht. Illustratie | Dezeen Magazine. Fotograaf: Jussi Tiainen.
Aan de buitenzijde is de kapel bedekt met koperstrips die subtiele diagonale strepen creëren in de gebogen wanden. Illustratie | Dezeen Magazine. Fotograaf: Jussi Tiainen.
Sanaksenaho Architects ontwierp de oecumenische St. Henry kunstkapel in de Finse Turku archipel. Illustratie | Dezeen Magazine. Fotograaf: Jussi Tiainen.
De met koper bedekte kapel heeft een houten frame dat gebaseerd is op de romp van een schip. Illustratie | Dezeen Magazine. Fotograaf: Jussi Tiainen.
Aan de twee uiteindes van het gebouw bevinden zich beglazingsstrips. Illustratie | Dezeen Magazine. Fotograaf: Jussi Tiainen.

Sanaksenaho Architects ontwierp de oecumenische St. Henry kunstkapel in de Finse Turku archipel. De met koper bedekte kapel heeft een houten frame dat gebaseerd is op de romp van een schip. Tien jaar nadat de opdracht voor het project werd gegeven, staat het houten en koperen bouwsel er eindelijk.

Design

De St. Henry's kapel bestaat uit een gewelfd skelet gemaakt van dennenhouten gewelfbogen die ervoor zorgen dat de kapel meer gelijkenissen vertoont met een boot dan met een gebouw. Het gelamineerd dennenhout dat gebruikt werd in de gebogen gewelven geeft bovendien extra kracht aan de structuur. Het gebouw heeft een schuin aflopende structuur met een glanzend koper exterieur en een warm houten interieur. Aan de buitenzijde is de kapel bedekt met koperstrips die subtiele diagonale strepen creëren in de gebogen wanden. Het is de bedoeling dat het materiaal geleidelijk van kleur zal veranderen en het gebouw zo uiteindelijk een turkoois exterieur zal geven terwijl het onbehandelde hout aan de binnenzijde roder zal kleuren naarmate het veroudert. Matti Sanaksenaho legt uit: "Het design speelt met contrasten van schaduw en licht, koper en hout. De koperen bedekking zal met de tijd groen verweren, dus het zal mengen met de omliggende bomen en natuur."  Aan de twee uiteindes van het gebouw bevinden zich beglazingsstrips. Aan het verste uiteinde reikt deze beglazing zelfs tot op de grond. Het gebouw bevat voor de rest geen andere raamopeningen. Natuurlijk licht is volgens Sanaksenaho het belangrijkste bouwmateriaal naast koper en hout. Het idee is om te wandelen door de schaduwrijke ruimten richting het altaar en het licht waarvan de bron verborgen blijft.

Ontstaan en functie

Gelegen op een met dennenbomen begroeide heuvel op een van de eilanden in de Turku archipel, functioneert de kapel als een plek voor bezinning voor de patiënten en bezoekers van het naburige centrum voor kankerzorg. Dit centrum opereert mede dankzij de non-profit organisatie van de St. Henry's kerk. De opdracht voor het ontwerp van de kapel kwam er al in 1995, maar deze werd pas tien jaar later ook werkelijk gebouwd, eenmaal de nodige fondsen waren geworven. Sinds de oplevering wordt het gebouw ook gebruikt voor de organisatie van onder andere doopsels, trouws, begrafenisdiensten, optredens en kunsttentoonstellingen. 

GERELATEERDE DOSSIERS