Doorzoek volledige site
26 november 2014 | KARI FEYS

Beliris plant passieve renovatie woontoren Linné-Plantes

Beliris begint deze herfst aan de renovatie van gebouwencomplex Linné-Plantes in Sint-Joost-ten-Node. Illustratie | Beliris

Beliris begint deze herfst aan de renovatie van gebouwencomplex Linné-Plantes in Sint-Joost-ten-Node. Het bedrijf zal vijftig sociale woningen renoveren en daarmee de levenskwaliteit van de bewoners proberen te verbeteren.

Van grauw en vuil naar ruim en licht

De buurt van het Brusselse Noordstation en Sint-Joris-ten-Node is aan verbetering toe. Terwijl de buurt nu grauw, vuil en dichtbevolkt genoemd kan worden, hoopt Beliris dankzij de renovatie van Linné-Plantes de deze toestand te verbeteren. Ruimte en licht zijn daarbij de kernbegrippen. Het project heeft betrekking op twee gebouwen en hun directe omgeving: een woontoren van dertien en een gebouw van 5 verdiepingen. Samen zijn dat vijftig sociale woningen die worden gerenoveerd. Ook wordt een nieuw openbaar parkje aangericht voor de bewoners en zal een groene voetgangersverbinding de twee straten verbinden. Verder komt er een kinderdagverblijf met plaats voor 36 kinderen en komen er maatregelen tegen sluikstorten. De appartementen zijn vooral voorzien op grote gezinnen en de indeling van de ruimtes zorgt voor optimaal gebruik van natuurlijk licht. Al deze aanpassingen zijn erop voorzien om de levenskwaliteit van de bewoners drastisch te verbeteren.

Energieverbruik

Het renovatieproject kreeg van Leefmilieu Brussel het label 'Voorbeeldgebouw' dankzij de goede milieuprestaties voor energieverbruik, waterverbruik, materiaalkeuze en bouwkundige kwaliteit. Zo schat Beliris dat het energieverbruik van 162 kWh/m²  kan teruggeschroefd worden naar 8 kWh/m². Dit alles is mogelijk door volledige luchtdichtheid, zonnepanelen, een goede isolatie en ventilatie enzovoort. In de beginfase van de renovatie worden de woningen ontdaan van asbest om plaatsen te saneren. Daarna volgt de tweede  fase: renovatie en constructie. Het einde van de werken is voorzien voor begin 2017.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS