Doorzoek volledige site
30 november 2014 | SIMON SCHREURS

Artuur stelt eenvoud voorop bij Essens project

Architectenbureau Artuur uit Berchem ziet momenteel zijn ontwerp van “Statievelden” in Essen meer en meer vorm krijgen. Het project omvat 52 sociale huurappartementen en werd mede gerealiseerd door de Tecon groep. In juli 2015 moeten de bouwwerken afgerond zijn.

Sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning richtte een architectuurwedstrijd in voor de realisatie van bijkomende woningen aan de rand van de Essense dorpskern. Artuur kwam als winnaar uit de bus en mocht de vijftigtal sociale huurappartementen met ondergrondse parkeermogelijkheid realiseren.

Het project is de blikvanger langs het nieuwe centrale plein dat het hart van de nieuwe wijk vormt. Een schakeling van volumes deelt de aanzienlijke gevellengte in kleinere units op, zodat het gebouw beter past in de landelijke context.  Die volumes benaderde Artuur plastisch, door inspringende terrassen en door middel van wisselend materiaalgebruik. Door te werken met duplexen onder een hellend dak, krijgt het gebouw extra verticale accenten die de gevellengte breken. Ook het spelen met verschillende gevelmaterialen en de accentuering van de verschillende inkomhallen maakt het gebouw kleinschaliger.

 

Eenvoud boven alles

Om tegemoet te komen aan verschillende gezinssamenstellingen, diende het ontwerp in een optimale mengvorm van woningtypes gaande van één tot vier slaapkamers te voorzien. Tegelijkertijd moest het gebouw ook helder en eenvoudig opgebouwd zijn, wat meteen ook de grootste uitdaging voor het team vormde. Op de benedenverdieping opteerde Artuur voor duplexen zodat een groter aantal woningen over een tuin kan beschikken. De noord-zuidoriëntatie van het terrein maakt verder dat de leefruimtes vaak aan de achtergevel liggen. Wat het onderhoud betreft, opteerde het team volgens zijn filosofie van eenvoudigheid, voor een centralisatie van de technieken, voor zowel verwarming als ventilatie. Zodoende konden de E-peilen immers binnen de huidige normering gerealiseerd worden.