Doorzoek volledige site
30 november 2014 | KARI FEYS

Cleanroom imec moet Europese kennis- en innovatie-economie veiligstellen

Illustratie | Stéphane Beel Architects

M+W Group en Stéphane Beel Architects staan samen in voor de bouw van een nieuwe cleanroom voor het nano-elektronica onderzoekscentrum imec in Heverlee-Leuven. De uitbreiding van de campus was noodzakelijk om de toekomst van de Europese kennis- en innovatie-economie te garanderen, aldus de ontwerpers.

Ontwerp

De gevel van het gebouw bestaat uit aluminium gevelpanelen, wat het geheel een high-tech uitstraling geeft. Bovendien krijgt het verschillende knikken die ervoor zorgen dat het gebouw een relatie aangaat met de omgeving die op die manier wordt weergegeven in een gefragmenteerd beeld. De verschillende hoekverdraaiingen van de gevelpanelen creëren dan weer verschillende vlakken met projecties van de lucht, grond en verdere omgeving. Het gebouw wordt zo als het ware opgenomen in de omgeving. Alle deze elementen vervormen samen de perceptie van toeschouwers. Bij de keuze van de bouwmaterialen streefden de ontwerpers ook naar het realiseren van een groen gebouw.

 

Flexibele opbouw

Omdat het cruciaal is om de meest geavanceerde chiptechnologieën te gebruiken bij het innoveren van Europa's belangrijkste sectoren, was bouw van een cleanroom noodzakelijk. Zo kan men er immers voor zorgen dat de toekomst van de Europese kennis- en innovatie-economie wordt gegarandeerd. De grootste uitdaging voor dit project was dan ook een gevelconcept vinden dat tegelijkertijd communiceert met zijn omgeving en een flexibele opbouw heeft om aan de vele technische vereisten van een cleanroom te voldoen. Het is de bedoeling dat de nieuwe cleanroom de economische impact van imec in de regio versterkt door enkele honderden extra jobs te creëren tegen 2020 en zo indirect de Leuvense economie steunt.