Doorzoek volledige site
08 december 2014 | KARI FEYS

WZC Bloemendal van archipelago | ar-te en Lowette vervangt OCMW-rusthuis

Ter vervanging van het verouderde OCMW-rusthuis werken archipelago | ar-te en Architectuurbureau Lowette samen aan de bouw van een nieuw woon- en zorgcentrum Bloemendal voor bejaarden in Sint-Agatha-Berchem. Samen staan ze in voor het creëren van 120 nieuwe kamers tegen mei 2015.

Opbouw

Het nieuwe woon- en zorgcentrum voor bejaarden omvat 120 kamers die het verouderde OCMW-rusthuis moeten vervangen. Het is opgebouwd uit twee vleugels en vier bouwlagen. De westvleugel loopt evenwijdig met de straat en de oostvleugel wordt ingeplant langs de perceelgrens. De twee vleugels zijn met elkaar verbonden door een transparant schakelvolume. Er komt bovendien een terras op het gelijkvloers tussen de twee vleugels, wat de open ruimte doortrekt naar de tuin. De tuin is een oase van rust binnen het woon- en zorgcentrum en zorgt eveneens voor een aangenaam woonklimaat. Door het transparante schakelvolume wordt dus vanuit de straat een groen perspectief gecreëerd. Op de verschillende niveaus zorgen terrassen verder voor openheid en een maximale betrokkenheid met de omgeving. Bij het ontwerp werd rekening gehouden met een maximale interactie tussen binnen en buiten en een optimale inplanting van het gebouw op het terrein.

Duurzame technieken

Tijdens de bouw werd er ook aandacht besteed aan technieken van duurzaam bouwen. Zo is het centrum onder andere uitgerust met een gasgestookte absorptiewarmtepomp die dient voor lage-temperatuur-verbruikers. Verder wordt er regenwater gerecupereerd, zijn er overal energiezuinige pompen en wordt de verlichting zoveel mogelijk op aanwezigheid aangestuurd. De toepassing van een Warmtekrachtkoppeling dient voornamelijk voor het opwarmen van sanitair warm water. Verder is er nog de toepassing van adiabatische koeling van de ventilatielucht op basis van regenwater en zorgt verdringingsventilatie in de leefruimtes voor een comfortabele en gezonde binnenomgeving.