Doorzoek volledige site
24 maart 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

België en Assar domineren MIPIM awards

België kwam als grote overwinnaar uit de bus op de MIPIM-awards van Cannes. 4 van de 6 prestigieuze prijzen gingen naar een Belgisch project. Ook opmerkelijk: Assar sleepte drie van de vier prijzen in de wacht.

België kwam als grote overwinnaar uit de bus op de MIPIM-awards van Cannes. 4 van de 6 prestigieuze prijzen gingen naar een Belgisch project. Ook opmerkelijk: Assar sleepte drie van de vier prijzen in de wacht. Volgens ingewijden was het de eerste keer dat een land en één bureau in die mate de awards domineerden.

MIPIM, de internationale professionele vastgoedbeurs in Cannes, was dit jaar aan zijn twintigste editie toe. Hoogtepunt van de beurs is de toekenning van de MIPIM-awards, prijzen voor vernieuwende vastgoedprojecten die opvallen door innovatieve architectuur en duurzame techniek.

Hoogste onderscheiding voor Square Brussels Meeting Center

Een jury had in vijf categorieën telkens drie projecten genomineerd. Het was vervolgens aan de meer dan 18.000 bezoekers om in elke categorie een winnaar aan te duiden. Behalve deze vijf gewone prijzen, deelde de vakjury nog één speciale prijs die beschouwd wordt als the top of the bill. Deze onderscheiding ging naar Square Brussels Meeting Centre aan de Brusselse Kunstberg. Het voormalige Congrespaleis werd na een sluitingsperiode van dertig maanden in september 2009 feestelijk heropend in aanwezigheid van Prins Filip en Prinses Mathilde.
Het renovatieprogramma werd geleid door het Brusselse architectenbureau A.2R.C, in samenwerking met een team internationale deskundigen, waaronder de Portugese binnenhuisarchitect Juan Trindade, de Franse lichtontwerper Roland Jéol en de flamboyante Belgische kunstenaar en designer Arne Quinze.
Klik hier voor het artikel dat destijds op onze site te lezen was over dit restauratieproject.

De andere drie prijzen voor Belgische projecten ontstonden alle drie op de tekentafels van het Brussels architectenbureau Assar.

 

    

 

 

Foto's: B. StruelensCategorie business Center: Odyssey W23 (hoofdzetel GSK Waver)

In de categorie business center won OdysseyW23, de nieuwe hoofdzetel van GlaxoSmithKline in Waver, goed voor een investering van 80 miljoen euro en meer dan 50.000 m². Met het oog op een zo kort mogelijke bouwtermijn liet ontwerper Assar zich voor de stabiliteitstudies ondersteunen door ELD partnership en VK Engineering die er voor zorgde dat er optimaal gebruik gemaakt werd van prefab betonstructuren.  Het project bevat maar liefst 4.000 m² geprefabriceerde structuurelementen en 66.000 m² vloerelementen.
Voor de technieken werd Technum ingeschakeld dat instond voor de airconditioning, elektriciteit, liften, brandveiligheid en sanitair. In het oog springende duurzame ingrepen voor dit project waren de dynamische dubbele gevel, de koelplafonds, de intelligente verlichting en het gebruik van de warmtepomp voor de koeling van de informaticazaal.
 

 

 

 


Prijs gerenoveerd kantoorgebouw: Hoofdkantoor MIVB

In maart 2009 verhuisde de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer (MIVB) naar het pand op de hoek van de Koloniënstraat en de Koningsstraat, vlakbij Centraal Station. De drie gevels van het gebouw waren beschermd waardoor het een hele opgave voor Assar was om dit pand een nieuwe bestemming te geven als modern kantoorgebouw. De nieuwe hoofdzetel 'Royal Atrium' combineert op een harmonieuze wijze een moderne inrichting en de bescherming van het gewestelijke architectonische erfgoed. De verhuis gaf de Brusselse openbare vervoermaatschappij een nieuw imago in het hart van de stad.
Voor dit project dat een investeringsbedrag van 60 miljoen euro vertegenwoordigde, werkte Assar onder meer samen met Siemens, Global, Bopro en Technum dat behalve de technische uitrustingen ook de stabiliteitsstudies voor zijn rekening nam. Wat dat betreft had Technum samen met de ontwerpers een vette kluif aan het ontwerp van de spectaculaire centrale trap in het atrium. Qua technieken, zijn vooral de koelplafonds en de warmterecuperatie voor het sanitair warm water het vermelden waard.

 Prijs Groenste gebouw – Solaris

 

Het Solaris-gebouw aan de Terhulpsesteenweg in Watermaal-Bosvoorde werd als groenste kantoorgebouw bekroond op MIPIM. 
Solaris, een project van promotiebedrijf Herpain-Urbis dat het intussen verkocht heeft aan Fidentia Real Estate,  was ook het eerste Valideo gecertifieerde gebouw met een score van 78%. Valideo is een label gebaseerd op een globale benadering van 4 criteria : plaats, beheer, comfort en sociale waarde. Het gebouw beschikt over een fotovoltaïsche zonne-energie gevel en een geothermische warmtepomp.

Solaris beschikt over 13700 m² kantoorruimte, verdeeld over 8 verdiepingen. Er zijn twee atriums die elk drie verdiepingen hoog zijn en een belangrijke hoeveelheid daglicht binnenlaten.
Als milieuconsultant liet Assar zich in dit project bijstaan door 3 E dat ook de duurzame technieken bestudeerd heeft voor het Belgisch paviljoen in Shanghai. 

 

 

Foto: Yvan Glavie