Doorzoek volledige site
05 december 2014 | JEROEN SCHREURS

PXL-Hogeschool breidt Healthcare-afdeling uit

Heringericht klaslokaal
PXL Healthcare
Heringericht klaslokaal
Heringericht klaslokaal

De opleiding vroedkunde van de Limburgse PXL Hogeschool was aan uitbreiding toe. De les- en praktijklokalen kregen daarbij ook een nieuwe inrichting. Die verouderde lokalen hadden nood aan een frisere look, maar ook aan een uitbreiding en verbetering van de technieken, akoestiek, verlichting, uitrustingen, meubels en afwerkingen. De hogeschool stelde Hippo Architecten aan voor de herinrichtingswerken, hun taak was om de hele afdeling een nieuwe en uniforme uitstraling te geven op een hele korte tijd.

Het architectenbureau ging in een tijdspanne van minder dan vijf maanden van openbare aanbesteding naar oplevering. In die tijd moesten de architecten ook inzicht krijgen in de specifieke technieken die gerelateerd zijn aan vroedkunde. Jan Keymis van Hippo Architecten: "Het was de bedoeling om een uniforme uitstraling te realiseren voor de uitgebreide afdeling. We hebben daar verschillende elementen voor aangewend, zoals aan vroedkunde gerelateerde historische foto’s, terugkerende kleuren uit de gevelstructuur, duidende vlakken in de vloeren, een consequent meubelontwerp en een levenslijn in de gang. Dat zijn de belangrijkste ingrepen die de sfeer van de nieuwe afdeling bepalen. We streefden vooral naar een omgeving waar het prettig les volgen én lesgeven is. Tegelijk dienden we alles zo praktisch mogelijk in te richten voor docenten en studenten. Een troef van het nieuwe ontwerp is de flexibiliteit die ontstaat door lokalen met een ‘doorloopkast‘ te verbinden en door in de lange gang een ontmoetingsplaats voor de studenten te creëren. Uiteraard kozen we energiezuinige verlichting en apparatuur, en controleerden we de voorgeschreven materialen in het bestek op hun herkomst."

De lokalen hebben ook hun specifieke technische snufjes, noodzakelijk voor de vroedkundelessen. Er staat bijvoorbeeld een volledig geautomatiseerde en op afstand gestuurde bevallingspop. Die had niet alleen technische voorzieningen nodig, maar ook een heus regielokaal met spionglas. Daarnaast integreerde het meubelontwerp de volledig uitgeruste ziekenhuisbedden met bedbalken, babybadjes en medische apparatuur. Volgend jaar volgt de tweede fase van het project, met de herinrichting van het paviljoen op de schoolcampus aan de Guffenslaan in Hasselt.