Doorzoek volledige site
08 december 2014 | JEROEN SCHREURS

Adins-Van Looveren Architecten plaatst residenties in Kortrijk op maat van studenten

Studentenresidenties aan de Wandelweg te Kortrijk
Zicht op de groene patio
Ontmoetingsruimte tussen de blokken
Ontmoetingsruimte tussen de blokken
Zicht op de voorgevel

Kortrijk zet zich de laatste jaren meer en meer op de kaart als studentenstad, met op dit moment bijna 10.000 studenten. Om die te huisvesten zijn extra studentenresidenties nodig. Tachtig van die exemplaren zijn sinds kort beschikbaar in het centrum van de stad.

Tom Adins van Adins – Van Looveren Architecten vertelt over het project: “Bij een studentencomplex zijn er veel eisen. De woongelegenheden moeten voldoende comfort bieden, aan de verordeningen van de stad voldoen en toch betaalbaar blijven. Ondanks al die vereisten slaagden we erin om een strak en luchtig ontwerp te creëren dat natuurlijk ontstaat vanuit de omgeving en de normeringen. De speelsheid van de functie van het gebouw wordt in de afwerking van de kamers versterkt door gebruik van enkele kleurtoetsen. De lichte tinten van de gevels en het repetitief aspect versterken de rustige uitstraling van de site, maar krijgen toch accent door de verschillende kleuren van de raamdecoratie van de kamers.”

De hele site telt 80 studentenkamers, ondergebracht in 3 gebouwen. Adins: “Bij de inplanting hielden we rekening met de aanpalende gebouwen. Die bewoners kunnen meegenieten van de open ruimte op deze voorheen volgebouwde site. Met die gedachte voorzagen we kleinere bouwblokken met daartussen groene patio’s. Die laten het licht binnenvallen en stimuleren het contact tussen de bewoners. We kozen ook voor een aanbouw tegen de hoge rechtse scheidingsmuur om de impact op de directe omgeving te minimaliseren. Aan de straat wordt het gabarit van de buren aangehouden om straatbeeld niet te verstoren.”

 

Akoestisch comfort

De kamers, variërend van 15m2 tot 25m2, beschikken elk over hun eigen sanitaire cel en de gemeenschappelijke keukens zijn ruimer dan de basisnorm. Naast een hoog basiscomfort werd er extra aandacht besteed aan de akoestiek. Adins geeft enkele voorbeelden: “we ontkoppelden de stijlwanden, voorzagen randstroken tussen de uitvullingslaag en de wanden, met daarnaast akoestische vloerisolatie tussen de verdiepingen. Goede beglazing reduceert het geluid van de nabije spoorweg.”

Naast het gebruik van recycleerbare bouwmaterialen voorzagen Adins en Van Looveren elke bouwblok van een zonneboiler en zonnecollectoren voor het sanitair warm water. Maar ook in de structuur van het gebouw dachten de architecten na over duurzaamheid. Adins: “Voor duurzame technieken, die een beperkte levensduur hebben, is de flexibiliteit van de ruwbouw belangrijk. Het is onze taak om gebouwen te concipiëren die meerdere generaties kunnen meegaan en verschillende functies kunnen onderbrengen. De gebouwen zijn daarom uitgevoerd in een betonstructuur van kolommen en balken. Aanpassingen aan de indeling zijn dus gemakkelijk wanneer het gebouw een andere bestemming zou krijgen. De raamindelingen zijn om dezelfde reden op een vast grid voorzien."

De site ligt centraal in de nabijheid van het centrum, het trein- en busstation en de verschillende hogescholen. "Met 16 autostaanplaatsen en voor iedere student een fietsstaanplaats is mobiliteit dus ook geen probleem," aldus Adins.

GERELATEERDE DOSSIERS