Doorzoek volledige site
09 december 2014 | LIESA VAN DYCK

Qatar onthult designs voor FIFA World Cup stadion

Het stadion langs de binnenkant Illustratie | Arch Daily
Het stadion langs de buitenkant Illustratie | Arch Daily

Een nieuw stadion is onthuld in de voorbereiding voor de FIFA World Cup van 2022. Het ‘Qatar Foundation Stadium’ is het vierde stadion dat wereldkundig gemaakt wordt door het SC (Supreme Committee for Delivery & Legacy).

 

Islamitische architectuur

De structuur van het gebouw verwijst naar de Islamitische architectuur. Zowel de binnen- als de buitenkant zullen bedekt worden met doorschijnende driehoekige panelen waarvan de kleuren en patronen zullen veranderen doorheen de dag, afhankelijk van de positie van de zon en de invloed van artificieel licht dat uit het stadion komt.

 

Fitnessdoelen

Het stadion en het omliggende terrein zullen door het jaar open zijn voor studenten en werknemers van de Qatar Foundation.  “We willen mensen van de Foundation helpen hun fitnessdoelen te bereiken,” klinkt het bij SC. Sportcomplexen, ziekenhuizen, een watercentrum en andere faciliteiten voor tennis, fietsen, indoor surfen en muurklimmen zullen nog toegevoegd worden aan het terrein.

 

Verlaging capaciteit

Het Qatar Foundation Stadion moet dus zowel een sportclub als een ontmoetingsplaats worden, evenals de thuisbasis van het vrouwelijke voetbalteam van Qatar. Na het wereldkampioenschap zal de bovenste verdieping van het stadion zal weggehaald worden voor hergebruik op een andere locatie, wat de capaciteit verlaagd tot 25 000 zitplaatsen.

Alle stadions van FIFA zullen gelinkt zijn door een transportsysteem, dat fans snel van het ene naar het andere stadion kan verplaatsen.

 

GERELATEERDE DOSSIERS