Doorzoek volledige site
10 december 2014 | KEVIN MOENS

Jef Van Oevelen: social content in architecture (win een exemplaar!)

Voor architect Jef Van Oevelen gaat architectuur om veel meer dan het oplossen van een bouwkundige puzzel. Het gaat om het materialiseren van doelstellingen en waarden binnen een historische, culturele, sociologische, politieke en economische realiteit. Zijn filosofie heeft hij aan het papier toevertrouwd met als resultaat het werk Social Content in Architecture, uitgegeven door Stichting Kunstboek. 

Alleen door architectuur juist te contextualiseren en door een oprecht en authentiek materiaalgebruik kan men volgens Jef Van Oevelen tot een eerlijke en respectvolle architectuur komen. “Al het mooie van ons vak heeft te maken met respect en eerlijkheid, tegenover een plek, een omgeving, mensen, een bouwprogramma, tegenover mogelijkheden en beperkingen en tegenover materialen en technieken. De eigen wetmatigheden van elk van deze, afgewogen in een complexe gelijktijdigheid, bepalen de regels van dit vak. Voor sommigen is dat architectuur.”

 

Eerlijke en respectvolle architectuur

Architect Jef Van Oevelen (°1955) studeerde in 1979 af aan het toenmalig Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw (Antwerpen). Zijn stage en samenwerking met de (bijna) legendarische Antwerpse avant-garde architect Georges Baines was tekenend voor zijn visie en filosofie.

Voor Jef van Oevelen gaat architectuur om veel meer dan het oplossen van een bouwkundige puzzel. Het gaat om het materialiseren van doelstellingen en waarden binnen een historische, culturele, sociologische, politieke en economische realiteit. Alleen door haar juist te contextualiseren en door een oprecht en authentiek materiaalgebruik kan men tot een eerlijke en respectvolle architectuur komen.

 

Divers oeuvre

Vanuit die principes werkt hij sinds 1987 met zijn eigen bureau aan een persoonlijk oeuvre, met kleine verbouwingen en een groot aantal privé woningen. Deelnames aan verschillende wedstrijden zorgden daarnaast voor onderzoek, inzicht en vertrouwdheid met grootschaliger projecten. Dit resulteert vandaag in opdrachten zoals scholen, bedrijfsgebouwen, bibliotheken, cultuurcentra en vooral (sociale) woningprojecten.

 

Win een exemplaar!

In deze periode van het jaar komt een mooi boek nooit ongelegen, hetzij voor in de eigen kast, hetzij voor onder de kerstboom als geschenk. Architectura.be heeft 3 exemplaren te geef. Zin om een Jef Van Oevelen in huis te halen? Stuur dan een mailtje naar kevin@architectura.be met het antwoord op de vraag “Hoeveel is de som van alle cijfers van de ISBN-code?” (tip) De wedstrijd loopt tot maandag 22 december 09u00, dan duidt Architectura.be een winnaar aan. 

 

Meer info vindt u hier, waar u eveneens een exemplaar kan bestellen. 

GERELATEERDE DOSSIERS