Doorzoek volledige site
07 januari 2015 | JEROEN SCHREURS

De beste Architubes van 2014 (deel 1)

Illustratie | Indi Samarajiva

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zegt een filmpje dan ook meer dan duizend teksten? Wij brachten via onze 'Architube'-categorie elke week een verbazende, grappige of opvallende architectuurvideo vanop het wereldwijde web. Van die reeks maakte de redactie een strenge selectie, die krijgt u in twee delen te zien in het jaaroverzicht van 2014. Veel kijkgenot! (Tenzij u liever aan die duizend teksten begint.)

Rubiks kubus voor gevorderden

Voor zijn afstudeerproject maakte Javier Lloret een Rubiks kubus, en niet zomaar een. Hij maakte handig gebruik van de mediagevel van Ars Electronica in Linz, Oostenrijk, om 's werelds meest bekende handpuzzel op een gigantische schaal te herschapen. Passanten kunnen vanop afstand proberen de aartsmoeilijke puzzel op te lossen, waarmee Lloret in een klap aantoonde dat met één enkele ingreep een volledige stedelijke omgeving kan worden getransformeerd. Of eenvoudiger: kleine kinderen, klein speelgoed; grote kinderen, groot speelgoed.

 

Elektro-actieve polymeren

Dat de Zwitsers meer kunnen dan het meticuleus bouwen van horloges, zakmessen en schimmige internationale banken, mag blijken uit volgend filmpje. De ingenieurs in kwestie experimenteren met elektro-actieve polymeren, die van vorm kunnen veranderen met louter elektronische impulsen. Het ziet er niet alleen mooi uit, op termijn kan de techniek misschien een meerwaarde gaan betekenen als element voor een flexibele architectuur.

 

Walking city

Knappe koppen daar bij de studio van Universal Everything. De studio maakt animaties die zich ergens bevinden op de scheidingslijn tussen animatie en 'grafische digitale pop met menselijke aanwezigheid', zoals de studio het zelf omschrijft. Zie het als bewegende gebouwen, of als gebouwde bewegingen. Enfin, kijkt u vooral zelf.

 

Beyond the building – Afrika

Mass Design Group, het bureau achter het Butaro Hospital en de Umubano Primary School in Rwanda, toont ons met ‘Beyond the Building’ op welke manier architectuur impact heeft op de levens van mensen wereldwijd, maar ook hoe architectuur ervoor zorgt dat mensen terug een waardig bestaan kunnen leiden.

 

De teloorgang van de meest dichtbevolkte stad ter wereld

De Kowloon Walled City in Hongkong was in de jaren 80 en 90 de dichtstbevolkte stad ter wereld. In 1993 ging ze echter volledig onder de sloophamer. Met reden, want de flatgebouwen schoten als paddenstoelen uit de grond, zonder enige aandacht voor de bouwveiligheid. Ian Lambot en Greg Girard legden het verhaal van deze bijzonder stad vast in woord en beeld in het boek City of Darkness, nu ruim 2 decennia geleden. Om die verjaardag te vieren, willen de auteurs een nieuwe editie van hun papieren telg uitbrengen.  Deze bevat voordien onuitgegeven beelden, interviews met ex-bewoners en een inzicht in de vele mythes over de stad.

 

Let there be light

Verlichting moet er tegenwoordig bovenal een duurzaam karakter op nahouden, maar soms mag het ook gewoon mooi zijn. Het Duitse artistieke collectief URBANSCREEN toverde een grote gashouder om tot één groot canvas. Het bijna 100 meter hoge cilindrische volume lijkt tot leven te komen door maar liefst 21 projectoren die het oog misleiden met behulp van licht. 

 

I am an architect

’t Is een harde stiel, de architectuur. Dagelijks tors je als architect de vormgeving van onze leefwereld op je schouders. Grootheidswaanzin kan daardoor al eens om de hoek loeren. Excentriekelingen, gigantische ego’s of zelfverklaarde stijlgoeroe’s: iedereen kent wel zo’n rare snuiter in het wereldje. Kortom, heel wat lange teentjes in de sector. Geen betere manier dus dan een lichtvoetige Architube die met behulp van een nodige dosis zelfspot de kunst der zelfrelativering predikt.

 

Maquettes

De maquette: de nagel aan de doodskist van de ene architect, the moment to shine voor de handige Harry’s. Een model is hoe dan ook duizend maal sprekender dan een plan op het computerscherm. Deze Architube kijkt binnen in Richard Meier’s Model Museum in het Mana Contemporary in New Jersey, waar meer dan 300 maquettes van de Amerikaanse architect een onderkomen gevonden hebben. Meier omschrijft de maquette als een tastbare herinnering die hij met plezier koestert (de klant mag immers het gebouw houden).