Doorzoek volledige site
07 januari 2015 | JEROEN SCHREURS

De beste Architubes van 2014 (deel 2)

Illustratie | Indi Samarajiva

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zegt een filmpje dan ook meer dan duizend teksten? Wij brachten via onze 'Architube'-categorie elke week een verbazende, grappige of opvallende architectuurvideo vanop het wereldwijde web. Van die reeks maakte de redactie een strenge selectie, die krijgt u in twee delen te zien in het jaaroverzicht van 2014. Veel kijkgenot! (Tenzij u liever aan die duizend teksten begint.)

How do you move an entire city?

In 1900 zag Kiruna het levenslicht onder impuls van een lokaal mijnbouwbedrijf. De grond onder de Zweedse gemeenschap was en is nog steeds rijk aan ijzererts. Door de jaren heen echter kreeg ondergrond af te rekenen met stabiliteitsproblemen. Moeten de inwoners van Kurina hun koffers pakken en elders op zoek naar een woonst? Niet als het afhangt van White Arkitekter. Het architectenbureau kwam op de proppen met het masterplan Kiruna 4-Ever dat de gehele Zweedse stad verplaatst. Hoe ze dit huzarenstukje denken te klaren? Je ontdekt het in deze Architube.

 

The cheesegrater

Augurk of kaasrasp: in Londen dichten ze nieuwe architecturale en letterlijk hoge hoogstandjes bijzondere namen toe. Deze Architube leidt ons rond in the Leadenhall Building, dat door zijn bijzondere vormgeving omgedoopt werd tot Cheesgrater. Betrokken architect Graham Stirk toont ieder hoekje en kantje van het gebouw, dat met zijn 225 meter het hoogste kantoorgebouw is dat ooit gebouwd werd in Groot-Brittannië. Stirks bureau ontwierp destijds ook The Lloyd's building in Londen: geprezen door de ene, verguisd door de andere.

 

Wivina Demeester over bouwmeesterschap

Ook in het begin van 2014 was er heel wat te doen rond het Bouwmeesterschap, meer bepaald in Antwerpen. ATV nodigde daarop Wivina Demeester uit in de studio. Zij stond aan de wieg van het Vlaams Bouwmeesterschap. Tijdens dit interview laat ze haar licht schijnen over het Antwerps én Vlaams Bouwmeesterschap en stelt ze dat de rol van dit ambt niet overschat kan worden.

 

Le Corbusier bij leven en welzijn

Voor deze Architube zijn we eens diep gaan grabbelen in de oude doos met als resultaat een prachtig zwart-witrelaas over het doen en laten van Le Corbusier in zijn studio in Parijs. Naast visionair bleek de Parisien ook een humorist, getuige daarvan het begin van zijn verhaal. “I am a young man of 71 years old. I am a visual man. A man working with his eyes and hands.”

 

Mysterie van de koepel in Firenze

Ruim 500 jaar geleden ontwierp Filippo Brunelleschi de dom Santa Maria del Fiore in het Italiaanse Firenze. Tot vandaag staat het bouwwerk geboekstaafd als de dom met de grootste metselwerk koepel ter wereld. Brunelleschi liet geen plannen of schetsen na waardoor sommige bouwtechnieken nog steeds een mysterie blijven. Deze Architube toont hoe de koepel destijds mogelijks gebouwd werd.

 

Gehry – glazen wolk

François Hollande mocht in oktober met de nodige grandeur een belangrijk lintje doorknippen. Meer bepaald het lintje dat de opening van het museum Fondation Louis Vuitton in Parijs inluidt. Het glazen gebouw, ook wel ijskoepel of glazen wolk genoemd, is een ontwerp van Frank Gehry. Een pareltje, als u het ons vraagt.

 

Villa Savoye – Five points of architecture

Iedereen kent Villa Savoye. Maar is iedereen op de hoogte van de 5 pijlers van nieuwe architectuur die Le Corbusier in 1926 te berde bracht? Meer nog, deze pijlers zijn stuk voor stuk terug te vinden in Villa Savoye, het meesterwerk van Le Corbusier dat in 1929 het levenslicht zag. Vindt u ze alle vijf?

 

Terugblikken The Competition

Op 6 november organiseerde Architectura.be de Belgische filmpremière van The Competition, in samenwerking met Eternit, Vandersanden Group, ROCKWOOL en Reynaers Aluminium. Na de vertoning gingen Peter Leroy, Bart Lens, Koen Van Bockstal, Wim Boydens en Johannes Robbrecht onder leiding van Kristiaan Borret in debat over de Belgische wedstrijdcultuur. U vindt hier nog eens, in drie delen, de sappigste oneliners en de markantste stellingen uit dat panelgesprek. In de eerste episode komen Peter Leroy, Bart Lens en Koen Van Bockstal aan bod in zowel woord als beeld. In de tweede episode komen Wim Boydens, Johannes Robbrecht en Peter Leroy aan bod. In het laatste deel komen aspecten van de wedstrijdcultuur zoals zelfregulering, solidariteit en de Open Oproep aan bod.