Doorzoek volledige site
15 januari 2015

Energietip: bespaar in het kwadraat via relighting met daglichtsturing

In elke nieuwsbrief van CareFlash geeft Herman Daniëls van Intellisol een concrete energietip voor de zorgsector. Deze keer legt hij uit hoe relighting op basis van daglicht (nog altijd het goedkoopste licht) je energiefactuur sterk doet dalen, maar ook dat het een helend effect heeft op de bewoner of patiënt. 

Besparen in het kwadraat is volgens Herman Daniëls eigenlijk een understatement als we het hebben over relighting via daglichtsturing. Zo’n ingreep heeft immers niet alleen invloed op de energiefactuur, maar ook op het welzijn van de patiënten en het rendement van het personeel.  Een doordachte relightingsplan bevordert het welzijn en het helingsproces van de patiënt en stimuleert het concentratievermogen en de productiviteit van de personeelsleden. Dit heeft alles te maken met het feit dat daglicht het zogenaamde ‘circadiaan ritme’ heel sterk beïnvloedt. Met andere woorden, het fysieke en emotionele comfort en het welzijn van de patiënt en het concentratievermogen en de motivatie van medewerkers worden positief beïnvloed door de juiste belichting. Enkele concrete voorbeelden: dementiepatiënten slapen beter en zijn overdag rustiger. Medewerkers zijn geconcentreerder, werken efficiënter en maken minder fouten. Kortom, een verbetering van de zorgomgeving met de kracht van licht voor iedereen.

 

Belangrijke opmerking

Wees wel voldoende kritisch over het lichtontwerp dat men je voorstelt. De beloofde lichtkwaliteit moet gegarandeerd blijven naarmate de tijd verstrijkt. Een lamp die bijna onwaarneembaar flikkert, heeft immers al negatieve gevolgen op het circadiaan ritme. Daarom is het geen slecht idee om een testopstelling te vragen.

 

Economische besparing

Hoe dan ook, de belangrijkste reden om te investeren in relighting met daglichtsturing blijft natuurlijk de energiebesparing. En die is er wel degelijk. Meestal heb je op enkele jaren de investering voor een degelijke relighting al terugverdiend.  

GERELATEERDE DOSSIERS